9 Δεκεμβρίου 2009

Αποφασιστική στάση της Κύπρου για τις τουρκικές ενταξιακές

Βρυξέλλες,
Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες στους εταίρους ότι αποφάσισε μονομερώς, να θέσει δικές τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα έξι κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Η τοποθέτηση αυτή της Λευκωσίας που εκφράστηκε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού, αποτελεί προϊόν της απροθυμίας της Σουηδικής Προεδρίας και της πλειονότητας των κρατών μελών να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη άρνησή της να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Τα κεφάλαια που δεσμεύει η κυπριακή κυβέρνηση είναι: Ελεύθερη διακίνηση προσώπων, θεμελιώδεις ελευθερίες, Δικαιοσύνη-Ελευθερία- Ασφάλεια, Ενέργεια, Παιδεία-Πολιτισμός, Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας. Για καθένα από τα κεφάλαια η Κύπρος θα θέτει σε κοινοτικό επίπεδο προϋποθέσεις, οι οποίες εάν δεν ικανοποιούνται από την Αγκυρα δεν θα ανοίγουν.
Η κυπριακή κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει από καιρό την προεδρία ότι θα πρέπει η Τουρκία να υποστεί τις συνέπειες της συνεχιζόμενης άρνησής της να τηρήσει βασικές υποχρεώσεις.
Η μονομερής δήλωση του κ. Κυπριανού ενόχλησε σφόδρα τους Βρετανούς, βασικούς υποστηρικτές των τουρκικών θέσεων στην Ε.Ε., ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ απείλησε με αντιδήλωση την οποία τελικά, όμως, δεν έκανε, αποδεχόμενος και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου υπουργών για την Τουρκία
Αναφορικά με την Κύπρο, στην κοινή θέση των "27": 1)Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται η φράση ότι η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση, ενώ μέχρι τώρα η Ε.Ε. έλεγε ότι δεν συμμορφώθηκε (η Τουρκία), 2) καλείται η Τουρκία να συμβάλλει ενεργώς στην επίλυση του Κυπριακού, ενώ μέχρι τώρα την καλούσε η Ε.Ε. να συμβάλει στη δημιουργία καλού κλίματος, 3) γίνεται σαφής αναφορά στα δικαιώματα της Κύπρου που απορρέουν από το δίκαιο της θάλασσας, 4) επαναλαμβάνεται με ρητό τρόπο ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων με την Τουρκία θα γίνεται με ομοφωνία των κρατών μελών, 5) καλείται η Τουρκία να προχωρήσει σε ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κύπρο και να μην εμποδίζει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς.
Σχετικά με τις ελληνικές επιδιώξεις συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα του Συμβουλίου οι υποχρεώσεις που πρέπει να τηρήσει η Τουρκία, οι οποίες αφορούν: 1) τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα δικαιώματα του Πατριαρχείου (περιουσίες) και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, 2) το σεβασμό από την Τουρκία των σχέσεων καλής γειτονίας, την αποφυγή προκλητικών ενεργειών και την επίλυση των διμερών διαφορών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αν χρειαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, 3) την εφαρμογή διμερών συμφωνιών επανεισδοχής λαθρομεταναστών.