4 Ιουλίου 2009

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΞΩΜΗΣ-


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης, Yπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Αιθιοπίας και Ερυθραίας κ. Πέτρος, κατά κόσμον Γεώργιος Γιακουμέλος, εγεννήθη στην Ζάκυνθο το έτος 1932.
Εσπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος εχειροτονήθη το έτος 1955 στην Ιερά Μονή Πεντέλης και Πρεσβύτερος το έτος 1956.
Το 1965 παρακολούθησε μαθήματα Κοινωνιολογίας στην Σορβώνη και Κατηχητικής-Ποιμαντικής και Οικουμενικής Κινήσεως στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Παρισίων, ως και στη Γενεύη.
Διετέλεσε Αρχιδιάκονος, Ιεροκήρυξ και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος, Προϊστάμενος Ι. Ναών στην Αγγλία και στην Γαλλία. Το έτος 1970 εισήλθε στον Ιερό Κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και το 1972 εξελέγη Επίσκοπος Βαβυλώνος. Το 1974 διωρίσθη Πατριαρχικός Επίτροπος Καϊρου.
Το 1979 εξελέγη Μητροπολίτης Αξώμης. Υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Έξαρχος της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας και Ειρηνουπόλεως κατά τα έτη 1996 και 1997. Μετά τον τραγικό θάνατο του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου Ζ’ εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Τοποτηρητής του Θρόνου.
Εν συνεχεία, μετά την εκλογή του Μακ.Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β΄ διωρίσθη εκπρόσωπος Αυτού στην Αθήνα, είναι δε συγχρόνως και εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην Αιθιοπική Εκκλησία.
Ομιλεί την Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα.
Μέγας ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητος. Στις 27 Οκτωβρίου 2004 έλαβε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο Β’ τον τίτλο του Γέροντος Μητροπολίτη. Η Ιερά Μητρόπολη Αξώμης περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία τα κράτη της Αιθιοπίας, Ερυθραίας,Τζιμπουτί και Σομαλίας.
Έδρα: Αντίς Αμπέμπα Αιθιοπίας