3 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Α" ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Μερικοι ισως αναρωτηθουν γιατι αναφερομαστε σημερα στο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ οπου στεγαζεται ο Ελληνικος  επιστημονικος συλλογος Αλεξανδρειας ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Α-
Τωρα που ο βετερανος και υπερηλικος προεδρος του συλλογου ειναι κατακοιτος συνεπεια εγκεφαλικου και φιλοξενειται στο ΚΑΝΙΣΚΕΡΕΙΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ...  κατι περιεργο ακουσαμε ..(!)
 Διασταυρωνουμε τις πληροφοριες που μας ηλθαν και ....επανερχομεθα συντομα (!)Το αρθρο που ακολουθει ειναι απο το αρχειο μας

Σύλλογος «Πτολεμαίος Α’»

Έναν αιώνα «ζωής» συμπλήρωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Πρόκειται για ένα ιστορικό σωματείο με αξιόλογη δράση στο παρελθόν που παρά τα πενιχρά μέσα, προσπαθεί ακόμη και σήμερα να διατηρήσει ζωντανή την ελληνική επιστημονική παρουσία του στην Αίγυπτο, με διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις πνευματικού και επιστημονικού χαρακτήρα, με ομιλητές από το χώρο της διανόησης, της αρχαιολογίας αλλά και κάθε επιστημονικού εν γένει πεδίου.   

Ο Σύλλογος «Πτολεμαίος ο Ά « ιδρύθηκε  το 1909 με πρωτοβουλία μιας ομάδας επιφανών επιστημόνων της Αλεξάνδρειας πρωτοστατούντος του διακεκριμένου ιατρού Κ.Ζαμπακού. Πρώτος πρόεδρος εξελέγη στις 12 Ιανουαρίου του 1909 ο οφθαλμίατρος  Δ.Δημητριάδης.

Στόχος του Συλλόγου υπήρξε η προαγωγή της επιστημονικής σκέψης, η προώθηση της ελληνικής παιδείας και φιλοσοφίας, αλλά και η πολύπλευρη κοινωνική προσφορά.

Η παρουσία του « Πτολεμαίου» στην πνευματική σκηνή της Αλεξάνδρειας ταυτίζεται με την καλλιέργεια των επιστημών, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει την δραστηριοποίηση του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις («Κυανούς Σταυρός», «Ένωση Ελληνίδων»).

«Ο Σύλλογος γεννήθηκε από την αγάπη των Αιγυπτιωτών για τα γράμματα και την επιστήμη» σημειώνει Πρόεδρος του Συλλόγου ο Δρ. Νικόλαος Παπαντώνης. Αρχικός σκοπός της ίδρυσης του «Πτολεμαίου» ήταν ο επιστημονικός και διέθετε τρία τμήματα: ένα ιατρικό, ένα δικηγορικό κι ένα πρακτικών επιστημών.

Πιο δραστήριο τμήμα ήταν το ιατρικό, δεδομένης και της μεγάλης παρουσίας Ελλήνων γιατρών στην Αλεξάνδρεια  [σ.σ. σύμφωνα με αναφορές του Ι. Μ. Χατζηφώτη, στις αρχές του 1950 υπήρχαν στην Αλεξάνδρεια πάνω από 100 Έλληνες γιατροί και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1964, το Ελληνικό Νοσοκομείο «Θεοχάρη Κάτσικα» διέθετε 350 κρεβάτια.)  

Το 1909 ο Σύλλογος αριθμούσε 150 μέλη, το 1949 170 και σήμερα περίπου 60(κανονικά και αρωγά). Η πρώτη στέγη του «Πτολεμαίου» ήταν στην οδό Νεμπι Ντανιέλ 1, ενώ το σημερινό εντευκτήριο του «Πτολεμαίου Α» (σ.σ. εγκαινιάστηκε στις 8 Ιουνίου του 1957) ήταν το σπίτι της Αγγελικής Παναγιωτάτου, μιας προσωπικότητας η δράση και η προσφορά της οποίας στην επιστήμη και τα γράμματα αναγνωρίζονται από τον απανταχού Ελληνισμό.

Η Αγγελική Παναγιωτάτου (1878-1954), η πρώτη φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η οποία δίδαξε επίσης στην Ιατρική Σχόλη του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας, και υπήρξε για αρκετά χρόνια «ψυχή» του Πτολεμαίου!

Η αγάπη της Αγγελικής Παναγιωτάτου για την επιστήμη αποτυπώθηκε και στον επίλογο της ζωής της, στην διαθήκη της, με την οποία άφησε το σπίτι της, ένα διώροφο ιδιόκτητο κτίριο, απέναντι από το Εβραϊκό Νεκροταφείο της Αλεξανδρείας, στον « Πτολεμαίο» για να συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει γνώση και επιστήμη στις επόμενες γενιές.

Η προσφορά του Συλλόγου 

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου στο διάστημα της πολυετούς λειτουργίας του, απλώθηκαν πολύ πέραν του επιστημονικού πεδίου. Μεγάλη υπήρξε η συνεισφορά του ήδη από τους Βαλκανικούς Πολέμους, όταν έστειλε πλήρες εξοπλισμένο χειρουργείο εκστρατείας στο μέτωπο, όπως και στον ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Ι.Μ. Χατζηφώτης, τη φορά αυτή ίδρυσε ειδικό τμήμα, τον Κυανού Σταυρού και είχε σημαντική βοήθεια από την Ένωση Ελληνίδων Κυριών, σωματείο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του, με πρόεδρο τη γυναίκα του γιατρού Βαλασόπουλου και Γενική Γραμματεία την Παναγιωτάτου. «ιδιαίτερα επαινετική γράφει ο γιατρός Καρακατσάνης αναφέρεται η δράση αυτού του χειρουργείου  στη μάχη του Σκρά, Νοσηλεύτηκαν και χειρουργήθηκαν σ ΄αυτό 2000 αξιωματικοί και οπλίτες. Το χειρουργείο αυτό ήταν γνωστό ως χειρουργείο «Αλεξανδρείας».     

Στην περίοδο του Μεσοπολέμου, ο Κυανούς Σταυρός του « ΠτολεμαίουΑ΄» ανέλαβε αντιφυματικό αγώνα, ενώ η δράση του συνεχίστηκε και στον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα όταν επιστρατεύονται οι Αλεξανδρινοί  Έλληνες, ο Σύλλογος στελεχώνει το Υγειονομικό Τμήμα του Ελληνικού Στρατού και το σημαντικό έργο του αποτυπώνεται σε έγγραφο, με το οποίο ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Κανελλόπουλος, εκφράζει- τον Ιανουάριο του 1942, την ικανοποίηση της πατρίδας, για την προσφορά των ανθρώπων αυτών.

Μεγάλη υπήρξε η προσφορά του «Πτολεμαίου» και στην «μάχη» που έδωσε η Αίγυπτος  το 1947, όταν ξέσπασε στην Αλεξάνδρεια επιδημία χολέρας. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι γιατροί- μέλη του προσέφεραν εντελώς δωρεάν στις υπηρεσίες τους στο Κοινοτικό Νοσοκομείο. Άλλωστε όπως επισημαίνει ο κ. Παπαντώνης, σκοπός του «Πτολεμαίου» είναι η προσφορά προς τον συνάνθρωπο, κάτι που ο Σύλλογος αυτός το έχει αποδείξει περίτρανα στη μακρά ιστορία του.

Σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες λόγιοι, καθηγητές τίμησαν και τιμούν με διαλέξεις τους το βήμα του «Πτολεμαίου».

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησε επανειλημμένως μέλη του «Πτολεμαίου» για την επιστημονική και πατριωτική τους δράση σε καιρό ειρήνης, αλλά και σε καιρό πολέμου.