29 Ιανουαρίου 2013

Όχι της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο στην έκκληση Μόρσι για διαλόγο


Για πέμπτη ημέρα η πλατεία Ταχρίρ γίνεται επίκεντρο ταραχών

Κάιρο, Αίγυπτος
Τεταμένο παραμένει το πολιτικό κλίμα στην Αίγυπτο αφού η αντιπολίτευση απέρριψε την έκκληση του προέδρου Μόρσι για διάλογο την ώρα που άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που συνεχίζονται για πέμπτη συνεχή ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο.

Σε μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πολιτικά πάθη, που αναζωπυρώθηκαν με αφορμή και την δεύτερη επέτειο της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, ο πρόεδρος έχει καλέσει σε διάλογο την αντιπολίτευση, τα κόμματα της οποίας έχουν κρατήσει αποστάσεις από τις πρόσφατες ταραχές.

Πάντως, ο βασικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης έδωσε αρνητική απάντηση στην πρόσκληση του προέδρου. Μετά από συνάντηση ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας δήλωσε ότι η πρόσκληση του Μ.Μόρσι «είναι για τους τύπους και όχι για το περιεχόμενο».

«Θα υποστηρίξουμε κάθε διάλογο έχει σαφή ατζέντα που θα οδηγήσει το έθνος σε ασφαλείς ακτές», πρόσθεσε ο Ελ Μπαραντέι.

Η πρόσκληση του Μόρσι σε 11 κόμματα και παρατάξεις είναι για το απόγευμα της Δευτέρας αλλά, μετά από αυτές τις εξελίξεις, είναι αβέβαιο πόσοι θα παραστούν και αν θα έχει νόημα ο διάλογος χωρίς την ευρεία συμμετοχή που επιθυμούσε ο πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοθετικό διάταγμα με το οποίο παραχωρείται στον στρατό το δικαίωμα να συλλαμβάνει πολίτες και να υποστηρίζει το έργο της αστυνομίας στην αποκατάσταση της τάξης. Ο στρατός, διευκρινίστηκε, «θα συμπεριφέρεται σαν αστυνομική δύναμη».

Δεν έχει διευκρινισθεί εάν το διάταγμα αφορά ολόκληρη την Αίγυπτο ή μόνο την περιοχή του Σουέζ, όπου και έχουν σημειωθεί τα σοβαρότερα επεισόδια με δεκάδες νεκρούς.

Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα έχουν κηρυχθεί Κάιρο, Σουέζ και Ισμαϊλίγια. Στις πόλεις θα απαγορεύεται και η νυχτερινή κυκλοφορία.

Ένας νεκρός στο Κάιρο

Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε τη Δευτέρα στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια νέων ταραχών στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταχρίρ.

Το θύμα χτυπήθηκε στο κεφάλι από σφαίρα την ώρα που διαδηλωτές έριχναν πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι με τη σειρά τους απαντούσαν με δακρυγόνα στην περίμετρο της πλατείας Ταχρίρ και στην παρακείμενη γέφυρα Κασρ αλ-Νιλ.

Χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους του Πορτ Σαΐντ για να παρακολουθήσουν τις κηδείες των θυμάτων των συγκρούσεων στην πόλη. Οι πενθούντες κρατούσαν τα φέρετρα πάνω από τα κεφάλια τους και μερικοί έδειχναν στις κάμερες άδεια δοχεία από δακρυγόνα.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή στις κηδείες των 33 ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί μια μέρα νωρίτερα στις ταραχές.

 ΑΠΕ/Reuters