24 Ιανουαρίου 2013

Κ. Ρογκόφ: Μόνο με Grexit επιβιώνει η Ευρωζώνη


Μέσα στο κλίμα των θετικών ειδήσεων για την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, χθες υπήρξαν δύο αρνητικές τοποθετήσεις. 
Η πρώτη ήρθε από τη Citigroup που επιμένει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και μάλιστα φέτος εξαιτίας πιθανής πολιτικής αστάθειας, ενώ η δεύτερη από τον οικονομολόγο, κ. Κένεθ Ρογκόφ, που υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ για να σωθεί το κοινό νόμισμα. 
Ο κ. Τ. Φόρνταμ, πολιτικός αναλυτής της Citigroup, υποστήριξε πως η σταθερότητα της τρικομματικής κυβέρνησης αποτελεί αστάθμητο παράγοντα. «Παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ ίσως θέλει να αποφύγει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο και τις προσπάθειες του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι να διαφυλάξει τη σταθερότητα του ευρώ, υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορούν να ελέγξουν», σύμφωνα με τον ίδιο. Και αυτό έχει να κάνει με τη σταθερότητα της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εάν δεν μπορέσει να κρατηθεί ενωμένη, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, με ρευστά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του, ο Ρογκόφ στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, υποστήριξε πως το ευρώ μπορεί να διασωθεί, αν τα ευρωπαϊκά κράτη προχωρήσουν στη σύσταση μιας πραγματικής πολιτικής ένωσης, σαφώς μικρότερης.
 Για να επιβιώσει αυτή η πολιτική ένωση, σημείωσε, θα πρέπει ορισμένα κράτη να τεθούν σε τροχιά εξόδου από το ευρώ, με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα. Επεσήμανε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο στενή ένωση, με ορισμένα κράτη σαν την Ελλάδα να τεθούν εκτός του ευρώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, σημείωσε ότι πρέπει να έρθει η ανάπτυξη για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση χρέους και υποστήριξε πως η Ευρώπη στην τρέχουσα συγκυρία χρειάζεται και μια κεντρική κυβέρνηση - διακυβέρνηση.
Phgh Καθημερινη