31 Ιανουαρίου 2013

Σε δέκα ευρωπαϊκά κράτη είχαν απλώσει τα «πλοκάμια» τους τα μέλη ενός κυκλώματος λαθρεμπορίας ανθρώπων.

Συνολικά 103 άτομα συνελήφθησαν σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων τα 8 στην Ελλάδα, κατηγορούμενα για συμμετοχή στο δίκτυο λαθρεμπορίας ανθρώπων.
Αναλυτικά, στη διάρκεια της επιχείρησης της Europol συνελήφθησαν ύποπτοι στην Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την

Ελλάδα, τηνΟυγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τουρκία και την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία, ενώ την κοινή επιχείρηση στήριξε και η Αυστρία.
Όλοι οι συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως μέσω της Τουρκίας και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι παράνομοι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Συρία και την Τουρκία και το εγκληματικό δίκτυο χρησιμοποιούσε διάφορους τρόπους δράσης ( modus operandi ) για τη λαθραία μετακίνηση τους προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύ συχνά, οι μετανάστες μετακινούνταν κάτω από απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες, όπως σε πολύ μικρές κρύπτες στο πάτωμα λεωφορείων ή φορτηγών, σε εμπορικές αμαξοστοιχίες ή σε πλοία. Σε μερικές περιπτώσεις, οι μετανάστες ταξίδευαν με πλαστά έγγραφα, ενώ το δίκτυο χρησιμοποιούσε σα modus operandi και εικονικούς γάμους για να ρυθμίσει το καθεστώς διαμονής τους στην Ε.Ε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συντονισμένες δράσεις κατά των λαθρεμπόρων ανθρώπων που πραγματοποιείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συμμετοχήπερισσότερων από 1.200 αστυνομικούς.


phgh madata.gr