27 Ιανουαρίου 2013

Κύπρος: Καταζητούμενος ο Fouad Al Zayat


Τον Σύρο επιχειρηματία Fouad Al Zayat αναζητεί από χθες (Παρασκευή) το βράδυ, η κυπριακή αστυνομία, προκειμένου να εκτελέσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του που εκδόθηκε από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές.
Fouad Al ZayatFouad Al Zayat
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο Zayat δεν εντοπίστηκε στην πολυτελή έπαυλη του στην περιοχή Έγκωμης στη Λευκωσία και καταζητείται. Η φωτογραφία και τα στοιχεία του βρίσκονται στα αεροδρόμια τα λιμάνια και τα οδοφράγματα προς τις κατεχόμενες περιοχές, με οδηγίες να συλληφθεί εάν εντοπιστεί.
 
Η εφημερίδα «Πολίτης» αναφέρει ότι μαζί με το ένταλμα σύλληψης έχει σταλεί στις κυπριακές αρχές και πλήρης αιτιολόγηση του αιτήματος με στοιχεία για την εμπλοκή του Fouad Al Zayat, στο σκάνδαλο στο οποίο βασικός κατηγορούμενος είναι ο πρώην υπουργός εθνικής άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος φέρεται να εισέπραξε μίζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές οπλικών συστημάτων.
 
Ο Fouad Al Zayat, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας «DRUMILAN OFFSET PROGRAMME LTD», η οποία διαχειρίστηκε τα αντισταθμιστικά οφέλη από την αγορά των πυραύλων TOR-M1.
 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να έδωσε στον Άκη Τσοχατζόπουλο 32 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα και 1.748.000 δολάρια, τα οποία διακινήθηκαν μέσα από διάφορες εταιρείες και αφού πέρασαν από τις Παρθένες Νήσους κατέληξαν σε λογαριασμό του πρώην υπουργού, με ζημιά του ελληνικού δημοσίου. Οι επιταγές που εκδίδονταν από κοινό λογαριασμό που διατηρούσε στην Ελβετία ο Zayat με την σύζυγο του, είχαν ως αποδέκτη τις λιβεριανές εταιρείες Blue bell S.A και P&A Investments S.A, τις οποίες διαχειριζόταν ο Νικος Ζήγρας, αλλά πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
 
Σύμφωνα με το αιτιολογικό μέρος του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που επικαλείται η εφημερίδα «Πολίτης», ο Zayat «κατηγορείται ότι στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα από 30/6/1998 και 7/6/2001, με περισσότερες από μία πράξεις τέλεσε περισσότερα από ένα εγκλήματα, τα οποία τιμωρούνται στον νόμο με στερητικές της ελευθερίας ποινές».
Τα αδικήματα, αφορούν ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
 

 
Fouad Al Zayatπηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ