31 Ιανουαρίου 2013

Σύλληψη Μαρτίνη για χρέη του Ντυνάν στο ΙΚΑ


Ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, συνελήφθη για χρέη προ το ΙΚΑ.
Η σύλληψή του έγινε στην Αθήνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αμπελοκήπων Στις 11 Δεκεμβρίου είχε παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν».
Οι οφειλές προς το Ι.Κ.Α. ανέρχονται σε 6.677.408,11 ευρώ.
Η σύλληψή του έγινε χθες το πρωί στο «Ερρίκος Ντυνάν» σε εκτέλεση σχετικού εισαγγελικού εντάλματος. Ο κ. Μαρτίνης οδηγήθηκε, στη συνέχεια, στον εισαγγελέα, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορία για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαρτίνης απάντησε ότι το νοσοκομείο αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα λόγω μη εξόφλησης νοσηλίων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ΙΚΑ οφείλει στο «Ερρίκος Ντυνάν» τριπλάσιο ποσό για νοσήλια ασφαλισμένων του, από εκείνο που οφείλει το «Ερρίκος Ντυνάν» στο ΙΚΑ.
Ο τέως πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος επεσήμανε, επίσης, στον εισαγγελέα ότι στις 31 Δεκεμβρίου εκδόθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία το Ιδρυμα αποκτούσε ασφαλιστική ενημερότητα έως και σήμερα. Η πλευρά του κατηγορουμένου τόνισε, επίσης, ότι υπήρξε προχθές νέα παράταση -έως τις 31 Μαρτίου- στην αναστολή πράξεων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης από τους πιστωτές του Ιδρύματος.
Σκοπός της παράτασης είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, που είναι σε εξέλιξη, για την εξεύρεση αγοραστή για το «Ερρίκος Ντυνάν». Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της και έχουν βρεθεί επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν το νοσοκομείο.
Το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα, ενώ -μέχρι πρότινος- δεν μπορούσε να εισπράξει νοσήλια, καθώς δεν διέθετε ασφαλιστική ενημερότητα. Τα προβλήματα και οι αντιδράσεις των εργαζομένων υποχρέωσαν τον κ. Μαρτίνη να υποβάλει διαδοχικά την παραίτησή του.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο παραιτήθηκε αρχικά από τον Ερυθρό Σταυρό, σημειώνοντας ότι η απόφασή του ήταν οριστική και πως αρκείται στο να μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο: «Για λόγους ανθρώπινους και συνειδησιακούς, δεν δύναμαι και δεν επιθυμώ να παρακολουθήσω καταστάσεις, απόψεις και πρακτικές που επιτάσσει το διαμορφωθέν σήμερα», ανέφερε στην επιστολή του.
Ακολούθησε -τον περασμένο Νοέμβριο- η παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», στο οποίο ανήκει το νοσοκομείο: «Με την παρούσα και για λόγους που εάν τους εξέθετα τώρα θα επέφερα ζημία στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το κοινωφελές ίδρυμα ?Ερρίκος Ντυνάν?, που θεωρείται ?παιδί μου?, αναγκάζομαι να παραιτηθώ από πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος. Το μέλλον θα τα καταδείξει όλα».
ΕΘΝΟΣ