21 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το θέμα της διαχείρισης των θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ του μεταβατικού προέδρου, Μανσούρ και της ελληνικής προεδρίας.
Ο Αντλί Μανσούρ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σήμερα στην Αθήνα. Συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αντώνη Σαμαρά και αργότερα με τον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος του παραθέτει γεύμα εργασίας παρουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και των υπουργών Άμυνας, Τουρισμού και Ανάπτυξης της Ελλάδας.
Το ζήτημα της διαχείρισης των θαλασσίων συνόρων βρίσκεται ακόμα διμερώς σε τεχνικό επίπεδο, ενώ οι δυο πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις και σχετικά με την ανάπτυξη των γενικότερων πολιτικών και οικονομικών τους σχέσεων.

Στο προεδρικό μέγαρο

Εγκάρδιο καλωσόρισμα επεφύλασσε στον Αιγύπτιο πρόεδρο ο Κάρολος Παπούλιας κάνοντας λόγο για "ιστορικούς δεσμούς" των δυο χωρών.
"Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω εγκάρδια. Είστε Πρόεδρος μιας χώρας εξαιρετικά φιλικής, με ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα, με αρχαίους πολιτισμούς που σημάδεψαν όλο τον κόσμο. Και που σήμερα έχουμε μια εγκάρδια φιλία, η οποία αναπτύσσεται χωρίς κανένα πρόβλημα και νομίζω ότι η παρουσία σας εδώ υπογραμμίζει ακριβώς αυτή την εγκάρδια σχέση. Σας καλωσορίζω εγκάρδια", είπε ο κ. Παπούλιας.
"Φρόντισα η επίσκεψή μου στην Ελλάδα να είναι η πρώτη επίσκεψη που κάνω σε ευρωπαϊκή χώρα. Δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί μια ένδοξη, ιστορική χώρα, ακριβώς σαν την Αίγυπτο, έχουμε κοινά οράματα σε πολλά θέματα, έχουμε ιδιαίτερες και ξεχωριστές σχέσεις πολιτικές και οικονομικές. Ελπίζουμε να τις αναπτύξουμε και να τις προωθήσουμε. Ο αιγυπτιακός λαός αγαπά τον ελληνικό λαό. Πολλοί Έλληνες ζούσαν, ήταν εγκατεστημένοι στην Αίγυπτο. Και όπως ανέφερα στον Πρωθυπουργό, πριν από λίγο, είχα έναν γείτονα Έλληνα – όλη η οικογένεια ήταν πολύ φιλική – αλλά είχα και μια προσωπική φιλία με ένα από τα παιδιά τους. Εγώ προσωπικά αγαπώ πολύ την Ελλάδα", ήταν η απάντηση του κ. Μανσούρ.