28 Ιανουαρίου 2014

Αίγυπτος: Στο εδώλιο ο Μόρσι

Ξεκίνησε σήμερα στην Αίγυπτο η δίκη του πρώην πρόεδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό τον περασμένο Ιούλιο. Ο Μόρσι κατηγορείται για την απόδρασή του από τη φυλακή, κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του 2011, με τη βοήθεια εξτεριμιστικών οργανώσεων.
Ο Μόρσι και άλλα ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας παρουσιάστηκαν- κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- στο κτίριο της αστυνομικής ακαδημίας του Καΐρου,  φορώντας την άσπρη στολή των κρατούμενων μέσα σε ένα κελί.
Σύμφωνα με τις αρχές, μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων —του κινήματος που πρόσφατα κηρύχθηκε τρομοκρατική οργάνωση—, της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και άλλοι τζιχαντιστές, επιτέθηκαν σε φυλακές και σε αστυνομικά τμήματα κατά τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης εναντίον του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σκοτώνοντας αστυνομικούς και βοηθώντας χιλιάδες κρατούμενους να αποδράσουν. 
Αν κριθεί ένοχος για την απόδραση από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν με τη βοήθεια των εξτρεμιστικών οργανώσεων, ο Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο.

Εκτός του Μόρσι, κατηγορούμενοι για απόδραση είναι και άλλοι 132 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 70 μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ που θα δικαστούν ερήμην. 
Στη διάρκεια της μοναδικής ακροαματικής διαδικασίας στην οποία ήταν παρών ο Μόρσι, στις 4 Νοεμβρίου, κατήγγειλε ότι οι τέσσερις υποθέσεις για τις οποίες διώκεται είναι "πολιτικές δίκες".
Ο Μοχάμεντ Μόρσι είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που δεν προέρχεται από τις τάξεις του στρατού. Ο Χόσνι Μουμπάρκ ήταν πτέραρχος και ο επόμενος - όπως όλα δείχνουν- πρόεδρος θα είναι ο στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι , που χθες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες εκλογές.
source  --  newsit.gr