24 Ιανουαρίου 2014

Αντιμέτωπος με τρόικα, Βενιζέλο και «γαλάζιους» ο Σαμαράς Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 
Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται η δικομματική κυβέρνηση καθώς η… τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, για την οποία μίλησε χθες ο κ. Γ. Στουρνάρας, αποδεικνύεται και εξαιρετικά επικίνδυνη. 
Η τρόικα αυξάνει την πίεσή της τόσο για τα δημοσιονομικά όσο, κυρίως, για τα διαρθρωτικά μέτρα, πολλά εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην περίφημη πρόταση «tool kit» του ΟΟΣΑ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ κλυδωνίζεται και ο κ. Ευ. Βενιζέλος υπαναχωρεί από τις αρχικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, σύμφωνα τουλάχιστον με κυβερνητικούς παράγοντες, να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις.
Την ίδια πορεία, της άρνησης, ακολουθούν και πολλοί εκ των γαλάζιων υπουργών και βουλευτών. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει σημαντικές ενστάσεις για την απελευθέρωση πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αντιτίθεται στην αύξηση του χρόνου διατήρησης του φρέσκου γάλακτος. Οι δε βουλευτές εμμένουν στη θέση ότι «δεν θα περάσουν νέα μέτρα», αρνούμενοι να έρθουν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους. 
Αυτό το σταυρόλεξο καλείται να επιλύσει κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, χαράσσοντας την πορεία που μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση με σχετική ασφάλεια μέχρι τις εκλογές του Μαϊου.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχος για τις αντοχές του ΠΑΣΟΚ και των ίδιων των βουλευτών του (σ.σ. εξ ου και η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προσεχή Πέμπτη), συμμερίζεται μεν τους ενδοιασμούς πολλών εκ των συνομιλητών του για τους κινδύνους που εμπεριέχει το άνοιγμα νέων μετώπων με μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις 153 βουλευτών, ωστόσο γνωρίζει σαφώς ότι δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την οδό των μεταρρυθμίσεων, την οποία άλλωστε έχει αναδείξει ως βασική κατεύθυνση της κυβέρνησής του. 
Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιχειρήσουν κατά την αποψινή συνάντηση να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, γνωρίζοντας ότι οι δανειστές ναι μεν εμφανίζονται ελαστικοί ως προς τα δημοσιονομικά, δίδοντας έτσι «ανάσα» στην κυβέρνηση και ενόψει εκλογών, ωστόσο απαιτούν πρόοδο στο ζήτημα της απελευθέρωσης των αγορών και των λοιπών διαρθρωτικών παρεμβάσεων. 
Η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται και υπό το βάρος της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των υπουργών Δημοσίας Τάξεως Νικ. Δένδια και Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου για τη διαφυγή Ξηρού και, φυσικά, υπό την αρνητική δημοσιότητα και τους κινδύνους που προκαλεί η επαναδραστηριοποίηση του τρομοκράτη. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται άκρως προβληματισμένος και ζητά ταχεία λύση, κάτι ωστόσο που δεν είναι, πλέον, στα χέρια των αρχών. Η ίδια αυτή υπόθεση άλλωστε, δυσχεραίνει το βασικό στόχο του Πρωθυπουργού που δεν είναι άλλος από την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Η αναζωπύρωση του φόβου της τρομοκρατίας επιβαρύνει το περιβάλλον για την Ελλάδα που επιδιώκει να ξαναβρεί τη θέση της στις αγορές.  Ο κ. Σαμαράς προγραμματίζεται να μιλήσει, την Τρίτη, σε επιχειρηματικό φόρουμ στις Βρυξέλλες και οι συνομιλητές του αναμένουν πώς πέραν των αρκετών προβλημάτων της ελληνικής γραφειοκρατίας θα κληθεί να εξηγήσει και το πώς οι ελληνικές αρχές έδωσαν άδεια σε έναν τρομοκράτη καταδικασμένο σε έξι φορές ισόβια. 


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr