18 Ιανουαρίου 2014

Ποιος προστατεύει τον καταζητούμενο κουνιάδο του Άδωνη;

Εδώ και μία δεκαετία ο Γιάννης Καραγιαννίδης, αδελφός της Ευγενίας Μανωλίδου και κουνιάδος του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, βρίσκεται μεταξύ των πιο διάσημων φυγάδων για περιβαλλοντικά εγκλήματα στις ΗΠΑ, καταδικασμένος με βαριές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων συνωμοσία για απόθεση πετρελαίου και πετρελαιοειδών και εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών αρχών, ο Καραγιαννίδης βρίσκεται πιθανώς στην Ελλάδα και κυκλοφορεί ελεύθερος παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και καταγγελία του πρώην εργοδότη του στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει δηλώσει στον αμερικανικό Τύπο ότι γνωρίζει επιχειρηματίες –πρώην συνεργάτες του- που έχουν «πέσει πάνω» του κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών τους στην Ελλάδα.
Η εντολή προς εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης της Interpol έχει διαβιβαστεί από την Εισαγγελία Εφετών Αθήνας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης από τις 17 Ιουλίου του 2009, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.
Ελάχιστες ημέρες πριν τη διαβίβαση της εντολής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Καραγιαννίδης είχε εμφανιστεί δημοσίως, παρά το γεγονός ότι ήταν ήδη καταζητούμενος, στο γάμο της αδελφής του Ευγενίας Μανωλίδου με τον νυν υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Φωτογραφίες του μάλιστα από το γεγονός είχαν δημοσιευθεί και στον ελληνικό Τύπο.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την οικογενειακή συγγένεια με τον κ. Γεωργιάδη, ο Γιάννης Καραγιαννίδης συνδέεται και με μια άλλη πολιτική οικογένεια. Είναι παντρεμένος με την Ευθυμία Ανδρεουλάκου, ανιψιά του σημερινού γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Θανάση Ανδρεουλάκου και κόρη του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και υφυπουργού Απόστολου Ανδρεουλάκου.
karagiannides-gamos
Παρά τη δημόσια εμφάνιση που επιβεβαίωνε ότι ο φυγάς βρισκόταν στην Αθήνα, οι ελληνικές αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον κουνιάδο του κ. Γεωργιάδη, ούτε τότε ούτε όμως και σήμερα. Το θέμα έφερε στη βουλή τον περασμένο Οκτώβριο η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, καταθέτοντας ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια. Επειδή η κ. Χρυσοβελώνη δεν πήρε απάντηση, επανέλαβε την ερώτηση περίπου ενάμιση μήνα μετά. Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Δένδια, δεν περιήλθαν ποτέ στα χέρια των Αρχών σχετικές με τον Καραγιαννίδη πληροφορίες ή καταγγελίες. Επίσης, στο έγγραφό του ο υπουργός σημείωνε ότι «τα αιτούμενα αριθμητικά στοιχεία των αγγελιών διεθνών αναζητήσεων δεν δύνανται να υπολογιστούν σε βάθος δεκαετίας, διότι μετά την παύση των αναζητήσεων για οποιοδήποτε λόγο, οι εν λόγω αγγελίες διαγράφονται από τη βάση διωκόμενων ατόμων της Interpol».
Ωστόσο, το ένταλμα σε βάρος του Καραγιαννίδη δεν έχει διαγραφεί ούτε από τη βάση της Interpol ούτε από την αντίστοιχη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του FBI.
karagiannides-wanted
Επομένως, εύλογα εγείρονται υποψίες ότι ο κουνιάδος του υπουργού Υγείας βρίσκεται κάτω από κάποιο «αόρατο» δίχτυ προστασίας, για να διαφεύγει της σύλληψης επί σειρά ετών. Κάποιες πηγές μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία και η διεύθυνση του κ. Καραγιαννίδη είναι γνωστά στις αρχές, αφήνοντας υπόνοιες για σοβαρό θέμα συγκάλυψης και προστασίας ενός διεθνούς καταζητούμενου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρώην εργοδότης του κ. Καραγιαννίδη εξέτισε ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ και του επιβλήθηκε και βαρύ πρόστιμο. Τα όσα λέει για τον 25χρονο τότε Έλληνα εργαζόμενό του είναι άκρως αποκαλυπτικά. Η οργή του δε ξεχειλίζει που κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος, καθώς είναι πεπεισμένος ότι είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί και να συλληφθεί.


πηγη  newsbomb.gr