25 Απριλίου 2014

Ν.Κορέα: Στριμωγμένες σε μία καμπίνα βρέθηκαν οι σοροί 48 κοριτσιών

Σεούλ, Νότια Κορέα
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι δύτες για να περισυλλέξουν τις σορούς που βρίσκονται παγιδευμένες ακόμη μέσα στο κουφάρι του νοτιοκορεάτικου πλοίου.

Οι δύτες που κατάφεραν να φτάσουν στα ενδότερα του πλοίου, βρήκαν τις σορούς 48 κοριτσιών, που φορούσαν τα ειδικά γιλέκα, σε μια καμπίνα που χωρά 30 άτομα. Σύμφωνα με το CNN, είχαν τρέξει όλα στο ίδιο δωμάτιο όταν το πλοίο άρχισε να βυθίζεται.

Οι προσπάθειές τους τώρα επικεντρώνονται στο να προσεγγίσουν μια καμπίνα στην οποία πιστεύεται ότι τουλάχιστον 50 κορίτσια.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 181, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Ωστόσο 121 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, παγιδευμένοι μέσα στο πλοίο που βυθίσθηκε το πρωί της 16ης Απριλίου ενώ μετέφερε 476 επιβάτες, από τους οποίους οι 352 ήταν μαθητές που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή.

Οι συγγενείς των θυμάτων, που έχουν συγκεντρωθεί στο Τζίντο, εκφράζουν οργή και απογοήτευση για τη βραδύτητα των επιχειρήσεων περισυλλογής των νεκρών.

Οι καλές καιρικές συνθήκες βοήθησαν το έργο των δυτών κατά τις τελευταίες ημέρες, αλλά οι συνθήκες στο εσωτερικό του ναυαγισμένου πλοίου είναι πολύ σκληρές, με σχεδόν μηδενική ορατότητα.

Το βράδυ της Πέμπτης μια ομάδα οργισμένων γονιών επιτέθηκε σε αξιωματούχο της ακτοφυλακής, κατηγορώντας τον ότι λέει ψέματα.

Οι γονείς εισέβαλαν στο γραφείο του υποδιευθυντή της ακτοφυλακής στο Τζίντο, τον έσυραν προς το λιμάνι από το οποίο αναχωρούν τα πλοία με τους δύτες, έσκισαν το πουκάμισό του και τον χτύπησαν.

Οι συγγενείς τον υποχρέωσαν στη συνέχεια, όπως και τον υφυπουργό Πολεμικού Ναυτικού Λι Τζου-Γιουντζ και τον αρχηγό της ακτοφυλακής Κιμ Σέοκ-Κιουν, να περάσουν τη νύχτα στο λιμάνι καθισμένοι καταγής.

Οι οικογένειες κατηγορούν τις Αρχές ότι στις περιγραφές τους υπερέβαλαν την έκταση της επιχείρησης διάσωσης, ενώ εκείνοι διαπίστωσαν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα μεταβαίνοντας με πλοίο στον τόπο της τραγωδίας.

Οι συγγενείς θέλουν να περισυλλεγούν όλα τα πτώματα από το πλοίο μέχρι το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών που αναμένεται, φαίνεται πως θα δυσχεράνει το έργο των δυτών.

«Ξέρουμε πως οι μετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν και ότι τα ρεύματα θα ενισχυθούν από το Σάββατο» δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό