26 Απριλίου 2014

Λαπαβίτσας: Μόνη λύση, η έξοδος από το ευρώ

Διαγραφή του χρέους και σύγκρουση με την ΟΝΕ, είναι η πιο σωστή λύση για την κρίση, σύμφωνα με τον Κ. Λαπαβίτσα, που διατύπωσε τις απόψεις αυτές, μιλώντας στην ΕΡΑ της ελεύθερης - αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ.
Λαπαβίτσας Λαπαβίτσας Λαπαβίτσας στην ΕΡΑ: Το… πλεόνασμα καταπίνει την ανάπτυξη. Μόνη λύση, η έξοδος από το ευρώ font size decrease font size increase font size "Το περιβόητο πλεόνασμα είναι φαινομενικό, ουσιαστικά ανύπαρκτο, καθώς προκύπτει από τη διαφορά στο υψος της φορολόγησης και το ύψος των δαπανών, οπότε η κυβερνηση μπορεί να παίζει λογιστικά κρύβοντας ή ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τα οικονομικά στοιχεία".
Αυτά δήλωσε ο διακεκριμένος οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας στο ertopen και την εκπομπή "Απολύτως Σχετικό" του κ. Παπασταματίου. Όπως είπε, "το πλεόνασμα υπάρχει ακριβώς επειδή λείπει η ανάπτυξη, η κυβερνηση κυνηγά το πλεόνασμα για την εξυπηρέτηση του χρεους και των δικών της συμφερόντων προωθώντας -αντί για εξυγίανση- τη διάλυση της οικονομίας".
Ο κ. Λαπαβίτσας επανέλαβε ότι η πιο σωστή λύση για την ελληνική κρίση είναι η έξοδος από το ευρώ και η διαγραφή του χρέους –κάτι που θα φέρει τη χωρα σε σύγκρουση με τους μηχανισμούς της ΟΝΕ, η οποία πάντως είναι αναγκαία.
* Ο κ. Λαπαβίτσας είναι καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ειδικεύεται σε χρηματοπιστωτικά θέματα και στην ιαπωνική οικονομία.