Eνίοτε και οι τραπεζικοί παράδεισοι μετατρέπονται σε κόλαση. Το βίωσαν, όπως υποστηρίζουν, Ελληνες καταθέτες που εμπιστεύτηκαν μία από τις μεγαλύτερες ελβετικές Τράπεζες για να επενδύσουν εκατομμύρια, αλλά έχασαν και το τελευταίο τους ευρώ. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί που υποτίθεται ότι έστειλαν τα κεφάλαια τους αποδείχθηκαν ανύπαρκτοι ενώ και οι υπαρκτοί, στο τέλος βρέθηκαν άδειοι.
Εννέα καταθέτες, στην πλειοψηφία τους επιχειρηματίες και γιατροί με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, καταγγέλλουν ότι έχασαν 10 εκατομμύρια ευρώ. Προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη και πέτυχαν την πρωτόδικη καταδίκη ενός Ελβετού μεγαλοτραπεζίτη, ενός Ελληνα συνεργάτη της Τράπεζας και της συζύγου του.
Είναι η πρώτη φορά που ένα υψηλόβαθμο στέλεχος ελβετικής τράπεζας καταδικάζεται από ελληνικό δικαστήριο για εξαπάτηση Ελλήνων επενδυτών.
Πρωτόδικα, ο Manuel Sovilla, ανώτερο στέλεχος της ελβετικής Τράπεζας Julius Bär, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για απλή συνέργεια στην απάτη. Ο Θωμάς Καρύδας, ο Ελληνας που εμφανιζόταν ως αντιπρόσωπος της Τράπεζας στη χώρα μας, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών, για απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Δεν του δόθηκε αναστολή και βρίσκεται στη φυλακή, εκτίοντας την ποινή του. Με αναστολή ήταν η 6ετής ποινή κάθειρξης που επιβλήθηκε στην σύζυγό του Καρύδα, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Από σήμερα, το έγκλημα του «λευκού κολάρου» αναβιώνει ξανά στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Οι τρεις κατηγορούμενοι αναμένεται να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση που άσκησαν στην πρωτόδικη καταδίκη τους.
«Έτσι μας εξαπάτησαν…»
Τα περίπου 10 εκατομμύρια που εμπιστεύτηκαν στην ελβετική Τράπεζα, εξαφανίστηκαν (και ακόμα δεν έχουν βρεθεί), αν και επί 3,5 χρόνια πίστευαν ότι έχουν κάνει μία επένδυση με υψηλές αποδόσεις σε μία από τις πιο γνωστές Τράπεζες της Ελβετίας, υποστηρίζουν οι εννέα καταγγέλλοντες και περιγράφουν στις καταθέσεις τους πώς πιάστηκαν κορόιδα από τους δύο βασικούς κατηγορουμένους.
Ο οικονομολόγος και χρηματιστηριακός σύμβουλος Θωμάς Καρύδας, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως συνεργάτης της Julius Bär «αυτοπροήχθη» σε επίσημο αντιπρόσωπο της ελβετικής τράπεζας στην Ελλάδα. Από το 2005, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, εκείνος και ο Ελβετός διευθυντής της Τράπεζας, Manuel Sovilla, συναντούσαν στην Αθήνα ευκατάστατους υποψήφιους πελάτες και με υποσχέσεις για εξασφαλισμένες υψηλές αποδόσεις στα κεφάλαια τους, τους έπειθαν να ανοίξουν λογαριασμούς και να μεταφέρουν τα χρήματά τους στη Julius Bär στη Ζυρίχη.
Ανυποψίαστοι, εννέα Ελληνες υπέγραψαν τα έγγραφα για το άνοιγμα λογαριασμού ενώπιον των Καρύδα και Sovilla και λίγες μέρες μετά, έλαβαν και την «επίσημη» επιβεβαίωση από την… Τράπεζα ότι πλέον έχουν το δικό τους λογαριασμό στον ελβετικό «παράδεισο». Υπεύθυνος του χαρτοφυλακίου τους εμφανιζόταν ο Manuel Sovilla και διαχειριστής ο Θωμάς Καρύδας. Δεν υποψιάστηκαν –σύμφωνα πάντα με τους μηνυτές- ούτε όταν τους ζητήθηκε να καταθέσουν τα χρήματα τους πρώτα σε λογαριασμό του Καρύδα, δήθεν για να μεταφερθούν στη συνέχεια στον υποτιθέμενο λογαριασμό τους στη Julius Bär.
Ήταν σίγουροι για την επένδυσή τους αφού λάμβαναν και παραστατικά με το λογότυπο της Julius Bär, τα οποία τους «ενημέρωναν» για την πορεία του χαρτοφυλακίου τους. Όμως, τα παραστατικά αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστά.
Σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, ο Καρύδας αντί να μεταφέρει τα χρήματα σε λογαριασμούς των πελατών, τα έστελνε σε λογαριασμό της συζύγου του. Οσο για τους λογαριασμούς των εννέα Ελλήνων; Είτε δεν ανοίχτηκαν ποτέ στην ελβετική τράπεζα, είτε ανοίχτηκαν αλλά παρέμειναν μέχρι και το τέλος μηδενικοί, είτε αρχικά πιστώθηκαν με χρήματα των πελατών, αλλά, με πλαστογραφημένες εντολές εμβασμάτων, έκαναν φτερά προς άλλους λογαριασμούς τρίτων προσώπων, εν αγνοία των δικαιούχων τους.
«Πήγαμε στη Ζυρίχη…»
Κάποιοι πελάτες δεν παρέλειψαν να… τσεκάρουν την ελβετική Τράπεζα. Ταξίδεψαν μέχρι τη Ζυρίχη για να γνωρίσουν από κοντά τους ανθρώπους της. Και έφυγαν… ικανοποιημένοι με τους νέους επενδυτικούς ορίζοντες που ανοίγονταν μπροστά τους. Ένα ζευγάρι Ελλήνων περιγράφει στην κατάθεσή του:
«Μπήκαμε σ’ ένα γραφείο της Τράπεζας στη Ζυρίχη μαζί με τον Καρύδα και τον Sovilla μετά από προγραμματισμένο ραντεβού. Συζητούσαμε επί ώρα με τους δυο κυρίους για το δήθεν χαρτοφυλάκιο μας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που είχαμε, ενώ στην πραγματικότητα, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, την ίδια στιγμή που μιλούσαμε, ο ένας λογαριασμός μας στην Τράπεζα ήταν μηδενικός και ο άλλος ουδέποτε είχε ανοίξει».
Το κουβάρι της απάτης άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη του 2009. Όταν κάποιοι πελάτες άρχισαν να ζητούν επίμονα τα χρήματά τους από την Julius Bär, αλλά χρήματα δεν έπαιρναν.
Ζητούν αποζημιώσεις
Πέρα από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, οι εξαπατηθέντες Ελληνες διεκδικούν πίσω τα λεφτά τους με αγωγές αποζημίωσης. Στρέφονται σε βάρος των κατηγορουμένων αλλά και της ελβετικής Τράπεζας. Όπως λένε, η στάση που επέλεξε να τηρήσει σε αυτή την υπόθεση, γεννά πολλά ερωτήματα…
Η Julius Bär ποτέ δεν κίνησε τις διαδικασίες για να ερευνηθούν τα καταγγελλόμενα των Ελλήνων (που ούτως ή άλλως έθιγαν και το δικό της κύρος), δεν στράφηκε ποτέ νομικά σε βάρος των Καρύδα και Sovilla και ούτε λόγος φυσικά για να αποζημιώσει τους φερόμενους ως εξαπατηθέντες από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κι έναν συνεργάτη της. Το μόνο που έκανε ήταν να καταγγείλει τη σύμβαση συνεργασίας της με τον Θ.Καρύδα, με μία επιστολή «ευχαριστιών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του». Οσο για τον Sovilla; Τουλάχιστον μέχρι το πρωτόδικο δικαστήριο, πριν από δύο χρόνια, παρέμενε στέλεχος της ελβετικής Τράπεζας.
«Η Τράπεζα δεν ευαισθητοποιήθηκε καν να μας στείλει μια επιστολή τυπικής συγνώμης για την οικονομική καταστροφή που έχουμε υποστεί με υπαιτιότητα της – υποστηρίζουν οι Ελληνες μηνυτές- αλλά συνεχίζει να ακολουθεί την τακτική συγκάλυψης της υπόθεσης που έχει επιλέξει από την αρχή. H συμπεριφορά αυτή δεν είναι μόνο ανάλγητη, είναι προ πάντων ύποπτη και προσβάλλει το όνομα της Τράπεζας».
Αυτή η στάση ενισχύει την υπόνοια των Ελλήνων ότι πίσω από το φερόμενο ως πρωταγωνιστή Θωμά Καρύδα δεν κρύβεται μόνο ο Sovilla, αλλά ίσως κι άλλα στελέχη της Julius Bär. Για τους μηνυτές είναι ενισχυτικό των υποψιών τους ότι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας είναι κουμπάρος του Θωμά Καρύδα.
«Είναι λογικά αδύνατο –υποστηρίζουν τα θύματα- ο Καρύδας να υλοποίησε το εγκληματικό του σχέδιο και να δρούσε ανενόχλητος για τόσο μεγάλο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τη σχετική κάλυψη και προστασία τρίτων προσώπων μέσα από την Τράπεζα. Είναι πρωτάκουστο να έχουν πλαστογραφηθεί επί σειρά ετών τραπεζικά έγγραφα και η ίδια η Τράπεζα να μην ζητά τη διερεύνηση της υπόθεσης και την τιμωρία των πλαστογράφων. Αντ΄ αυτού, να ευχαριστεί εγγράφως τον απατεώνα – πλαστογράφο συνεργάτη της για τις υπηρεσίες του και στη συνέχεια να παρακολουθεί την υπόθεση σαν να μην συνέβη απολύτως τίποτα».
Στο πρωτόδικο δικαστήριο ο Ελβετός και η σύζυγος του Ελληνα οικονομολόγου αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στην υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης. Ο Θωμάς Καρύδας αποδέχθηκε την υπεξαίρεση και την πλαστογραφία σε τρεις περιπτώσεις. Τις υπόλοιπες τις αρνείται.
phgh mononews,gr