14 Ιουνίου 2017

Σερβικό δημοσίευμα: Οι Βρυξέλλες θα δώσουν λύση στο όνομα των Σκοπίων;

«Η Ελλάδα και η πΓΔΜ βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στηνεπίλυση της μακρόχρονης διαφωνίας  του ονόματος και μια απάντηση θα μπορούσε να βρεθεί μετά την αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών», γράφει σερβικό δημοσίευμα και συνεχίζει: 
Η πΓΔΜ είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής του συνταγματικού ονόματός της προκειμένου να πάψει η Ελλάδα να αντιτίθεται στη ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Ενώ οι τουρίστες στην Ελλάδα φέτος αναμένονται να φθάσουν το καλοκαίρι σε υψηλά σημεία, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα μπορούσε να αναμένει αυξημένη πίεση στο ζήτημα που έχει ρίζες στον 19ο αιώνα για να θέσει ένα τέλος σε αυτό.
«Ελπίζω ότι ο νότιος γείτονάς μας, θα καταλάβει και θα αποσύρει το βέτο ώστε η ψευδομακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με την προσωρινή αναφορά (πΓΔΜ) καθώς για το όνομα θα γίνεται διαπραγμάτευση στην πορεία προς την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.Η Αθήνα επαναλαμβάνει- διαπραγμάτευση, συμβιβασμό και στη συνέχεια μέλος.
Μερικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης  φέρεται να χρωματίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα, ότι εάν δεχθεί να ενταχθούν τα Σκόπια  στο ΝΑΤΟ ωςFYROM, στις επόμενες διαπραγματεύσεις δεν θα είναι σε θέση να βρει μια συμβιβαστική λύση.
«Η μετάβαση από τη διαπραγματευτική διαδικασία σε μια λύση,  μέσα σε ένα γρήγορο σχετικά χρονικό διάστημα, μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, είναι πολύ δύσκολη.  Προτιμότερη είναι μια δεύτερη ταχύτερη επιλογή: να ενταχθεί με την προσωρινή αναφορά ‘πΓΔΜ’ και οι διαπραγματεύσεις να συνεχισθούν. Τώρα η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της Αθήνας και των δυτικών εταίρων και εξαρτάται από την πίεση που θα ασκήσουν οι δυτικοί εταίροι στην Αθήνα», σημειώνει ο Μίτκο Αρναούντοφ στη ‘Σερβική Οικονομία’/"Српске економије".
«Η Ελλάδα δεν έχει τον κύριο λόγο, είναι ένας «outsider». Από το 2008, οι πολιτικές στα Σκόπια οδηγούνται από τις Βρυξέλλες. Η εμπλοκή δεν έρχεται από την Αθήνα. Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον έχουν την ίδια γραμμή», είπε ο Ρίστο Νικόφσκι αναλυτής από τα Σκόπια.
Πριν από ένα χρόνο, η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων, πρότεινε στο νοτιο σλαβικό κράτος να δεχθεί το όνομα «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση  του Ζάεφ να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για μια γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά, όχι με παρέμβαση στα ζητήματα ταυτότητας και χωρίς  να προβεί σε ρυθμίσεις σε βάρος της χώρας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Τζόρτζεφ από τοVMRO-DPMNE.
Το όνομα «Μακεδονία» δεν το αποδέχεται η Ελλάδα, γιατί υποκρύπτει εδαφικές διεκδικήσεις στην βόρεια περιοχή της που έχει  το ίδιο όνομα. Για αυτό από το 1993 στα Ηνωμένα Έθνη εγγράφεται ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας- πΓΔΜ». Δεκαπέντε χρόνια αργότερα (2008), με ελληνικό βέτο στη Συμμαχία μπλόκαρε η ένταξη των Σκοπίων. Παρά το γεγονός, όπως  έχει δηλωθεί, η ΕΕ δεν έχει αποτελεσματική πολιτική σε συγκρούσεις στην ΕΕ, η ελληνο-σκοπιανή διαφορά θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
«Η ΕΕ έχει πολλές φορές αποδείξει ότι δεν διέπεται από αρχές. Το ζήτημα με τα Σκόπια είναι ότι  αποτελεί  πολύ σημαντικό κομμάτι στο Δρόμο του Μεταξιού, πρέπει να περάσει μέσα από επικράτεια τους το λεγόμενο ‘τουρκικό ρεύμα’ μετά την επισύναψη της συμφωνίας Gazprom- Τουρκίας. Σε αυτό αντιτίθεται το ΝΑΤΟ» λέει ο Στεφάν Γκάγιτς από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου να αλλάξει το όνομα του κράτους, θα πρέπει να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα, αφού προηγουμένως επιδιώξει συναίνεση μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων.
greeknation.gr