28 Ιουνίου 2017

Αρχιτεκτονική: Αυτό το υπερθέαμα βρίσκεται στην Αθήνα

Μπορεί να μη μοιάζει με μία απλή διώροφη κατοικία, αλλά είναι. Kαι μάλιστα, όσο περίεργο κι αν φαντάζει, δεν βρίσκεται στη Σιγκαπούρη ή σε κάποια ακριβή γειτονιά της Ελβετίας, αλλά στην Αθήνα!
Το αρχιτεκτονικό γραφείο 314 Architecture Studio, το οποίο δημιούργησε ο Παύλος Χατζηαγγελίδης το 2004, είναι υπεύθυνο για αυτό το εκπληκτικό σπίτι που βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα.
Η διώροφη οικία ονομάζεται «H3», κατασκευάστηκε σε ένα οικόπεδο 7.000 τ.μ. και έχει συνολική επιφάνεια 1.000 τ.μ.
Το κτίριο στηρίζεται ουσιαστικά σε δύο πυλώνες, οι οποίοι φαίνεται σαν να αναδύονται από το νερό, δίνοντας έτσι την αίσθηση πως το σπίτι βρίσκεται σε ένα υδάτινο περιβάλλον.
Λόγω της αγάπης του ιδιοκτήτη για τα σκάφη, το υγρό στοιχείο είναι έντονο, καθώς τρεις συγκοινωνούντες ρηχές «λίμνες» υπάρχουν σε όλες τις πλευρές του σπιτιού.
Η κατοικία σχεδιάστηκε έτσι ώστε ο ήλιος να ζεσταίνει τους χώρους τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι να μην «εισβάλει» στο εσωτερικό, μιας και ο θερμός αέρας φεύγει προς τα έξω. Το νερό, μάλιστα, που περικλείει το κτίριο συμβάλλει στον δροσισμό της κατοικίας και εκτός αυτού υπάρχει και σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας.
Το νερό από τις τρεις «λίμνες» προέρχεται από κάποιο πηγάδι, ενώ τα δωμάτια καλύπτονται με σπιράλ, που σε συνδυασμό με τους ηλιακούς συλλέκτες, που βρίσκονται στην πίσω μεριά του οικοπέδου, θερμαίνουν το νερό της πισίνας.
Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο, στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα πολυτελές και εργονομικό περιβάλλον με μίνιμαλ αισθητική, ενώ στα περίχωρα του σπιτιού υπάρχουν γλυπτά στον τοίχο, τα οποία δημιουργήθηκαν για την περίσταση από τον γλύπτη Τζον Άσπρας, δίνοντας έτσι μια αφηρημένη «απόχρωση» στο κατάλευκο εσωτερικό του σπιτιού.

αρχιτεκτονική Αθήνα
αρχιτεκτονική Αθήνα

αρχιτεκτονική Αθήνααρχιτεκτονική Αθήνα
αρχιτεκτονική Αθήνα