24 Ιουνίου 2017

Νόμιμη η κάνναβη για ιατρική χρήση στην Πολωνία

Το κοινοβούλιο της Πολωνίας, στο οποίο κυριαρχεί η συντηρητική και εθνικιστική δεξιά, υιοθέτησε σήμερα νόμο που...
νομιμοποιεί την περιορισμένη ιατρική χρήση της μαριχουάνας.

Σύμφωνα με το κείμενο, που ψηφίσθηκε ουσιαστικά ομόφωνα από 440 βουλευτές
της κάτω βουλής, τα φάρμακα με βάση την κάνναβη θα μπορούν να παρασκευάζονται, κατόπιν παραγγελίας, στα φαρμακεία από εισαγόμενες πρώτες ύλες. Μόνο δύο βουλευτές ψήφισαν κατά του νόμου και ένας απέσχε.

Ο νόμος αποκλείει τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους.

Η δυνατότητα καλλιέργειας της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς στην Πολωνία, η οποία προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, απορρίφθηκε.

Για να τεθεί σε ισχύ, ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί και από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το αρχικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τον Φεβρουάριο 2016 από τον Πιοτρ Μάρζεκ-Λιρόι, πρώην πρωτοπόρο της σκηνής ραπ, ο οποίος ήταν τότε βουλευτής του αντισυστημικού κινήματος Kukiz'15, τρίτης δύναμης στο κοινοβούλιο, και σήμερα είναι ανεξάρτητος βουλευτής.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, 78% των Πολωνών εκτιμούν πως η πρόσβαση στη μαριχουάνα πρέπει να είναι νόμιμη.

Η συζήτηση για την ιατρική χρήση της κάνναβης στην Πολωνία εντάθηκε το 2015, μετά την πολύκροτη απόλυση ενός γιατρού μεγάλου παιδιατρικού νοσοκομείου της Βαρσοβίας επειδή χορήγησε πειραματικά μαριχουάνα σε μικρούς επιληπτικούς ασθενείς, χωρίς να έχει ενημερώσει γι' αυτό τη διεύθυνση του νοσοκομείου.

Συνεχίσθηκε την επόμενη χρονιά από έναν βουλευτή της αριστεράς, τον Τόμας Καλίτα, ο οποίος είχε προσβληθεί ο ίδιος από καρκίνο του εγκεφάλου. Ο βουλευτής απεβίωσε τον Ιανουάριο 2017.

Υποχωρώντας στην κοινωνική πίεση, το υπουργείο Υγείας έδωσε το 2016 το πράσινο φως για την κάλυψη ορισμένων εξειδικευμένων θεραπειών με φάρμακα με βάση την κάνναβη που εισάγονται αποκλειστικά έπειτα από ατομικό αίτημα του ασθενούς και κατόπιν ειδικής εγκρίσεως που χορηγείται από το υπουργείο.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης επιτρέπεται στην Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς και σε 23 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Ουρουγουάη έγινε το 2013 η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε πλήρως την κάνναβη.
tro-ma-ktiko.
xafies.gr