18 Ιουνίου 2017

Διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της Κοινότητας Αλεξάνδρειας Ε. Κασιμάτη

Αβερώφειο και Τοσιτσαία θα παραμείνουν αμιγώς ελληνικά σχολεια

Τη διαβεβαίωσή του ότι το Αβερώφειο Γυμνάσιο - Λύκειο και η Τοσιτσαία Σχολή, θα παραμείνουν αμιγώς ελληνικά σχολεία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης, στην τελετή λήξης των μαθημάτων για το σχολικό έτος 2016-2017. Ο Ε. Κασιμάτης προσέθεσε ότι «στόχος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας είναι η εγγραφή νέων μαθητών στα δύο αμιγώς ελληνικά σχολεία της», που έχουν συνδέσει την παρουσία τους και το έργο τους με την ιστορία του Αιγυπτιώτη - και δη, Αλεξανδριανού - Ελληνισμού.
Οι μαθητές μίλησαν σε μία συγκινητική ατμόσφαιρα, ευχαριστώντας τόσο την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, όσο και βεβαίως τους εκπαιδευτικούς τους για τον κόπο τους να τούς προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν από τον εαυτό τους καθ' όλη τη σχολική χρονιά. Ξεχωριστός ήταν και ο λόγος του Σπύρου Πεφάνη Μακρή, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, μιλώντας εκ μέρους των τριών αποφοίτων του Αβερωφείου, αλλά κυρίως απευθυνόμενος στις καρδιές όλων όσοι πέρασαν από αυτά τα μαθητικά θρανία, και έχουν γνωρίσει την αγωνία και τους κόπους των μαθητών για ένα καλύτερο αύριο. Ο Σπύρος Πεφάνης Μακρής μίλησε για «ένα υπέροχο ταξίδι, γεμάτο χαρές, γέλιο, παιχνίδι, διδαχές», και πολλές στιγμές που σηματοδότησαν τη ζωή τους ολάκερη...
«Πόσο γρήγορα αλήθεια πέρασαν οι ημέρες, τα χρόνια... Πότε ξεκινήσαμε το ταξίδι αυτό από το Δημοτικό Σχολείο με την κ. Παρασκευή Δαμιανίδου, που δεν μάς εγκατέλειψε ποτέ, πότε πήγαμε στο Αβερώφειο, πότε κάτσαμε για τελευταία φορά στα θρανία...», αναρωτήθηκε ο τελειόφοιτος, ευχαριστώντας θερμά το Πρατσίκειο, το Αβερώφειο και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας... «Όλοι τους, μάς χάρισαν μία ολοκληρωμένη και πλήρη μαθητική πορεία και τούς είμαστε ευγνώμονες», τόνισε ο Σπύρος Πεφάνης Μακρής, ευχαριστώντας τους συνοδοιπόρους του, ειδικά στην τελευταία αυτή τάξη της Γ΄Λυκείου, την Ελένη Μανδραγού, τον Γιούσεφ Ελ Σάμαα και την Σάιμα Χεντρ. Ο Αιγυπτιώτης απόφοιτος ευχαρίστησε επίσης τους εκπαιδευτικούς, έναν προς έναν, και τη Διευθύντρια, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να τούς προσφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις, καθώς επίσης και τους γονείς, τις οικογένειές τους, που στάθηκαν στο πλευρό τους όλα αυτά τα χρόνια, λεπτό προς λεπτό, ευχόμενος καλή συνέχεια στους υπόλοιπους μέχρι τώρα συμμαθητές του.
Από την πλευρά τους, όμως, και οι επίσημοι χειροκρότησαν και επιβράβευσαν τις προσπάθειες και τους κόπους των Αλεξανδρινών μαθητών.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης απευθύνθηκε στο λόγο του, κυρίως προς τους αποφοίτους, που ήταν άλλωστε και τα τιμώμενα πρόσωπα της ημέρας. «Όλοι σχεδόν οι μαθητές δυσανασχετούν με το σχολείο, όταν όμως αποφοιτήσουν, το θυμούνται με νοσταλγία και χαρά», τόνισε. Και προσέθεσε: «Εμείς, σήμερα, αποχαιρετούμε τους μαθητές μας της Γ' Λυκείου. Τα παιδιά μας, που επί δώδεκα χρόνια τα είχαμε εδώ κοντά μας, στο χώρο αυτό, με τις χαρές τους, τις λύπες τους, τα παράπονά τους, τους θυμούς τους. Ήταν η καθημερινή μας συντροφιά. Τώρα, φεύγουν σε άλλους χώρους, μεγάλωσαν, και ό,τι καλό πήραν από τους γονείς τους, τους δασκάλους τους, θα το χρησιμοποιήσουν σαν όπλο στη ζωή τους. Σε μια ζωή, που είναι καθήκον τους να τή χτίσουν καλύτερη, δικαιότερη, ειρηνική, πιο ανθρώπινη».
Παράλληλα, ο Ε. Κασιμάτης μίλησε για την προσφορά της Κοινότητας προς τους Αλεξανδρινούς μαθητές: «Η Κοινότητά μας, όλα αυτά τα χρόνια τους έδωσε, ό,τι καλό μπορούσε, στα Σχολεία, στο Προσκοπείο, στον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία, αλλά και τώρα θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους και τούς θέλει συνεργάτες της, σε πολλά θέματα, όπως επαγγελματικά, εκπαιδευτικά κ.ά. Τούς ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία, καλή επαγγελματική πορεία με επιτυχίες, αλλά πάντοτε η προσωπικότητά τους να χαρακτηρίζεται από υψηλά ιδανικά».
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους αποφοίτους του Δημοτικού Σχολείου: «Έχουμε όμως και απόφοιτους Δημοτικού -επεσήμανε- φεύγουν από το μικρό σχολείο και αφήνουν τη δασκάλα για να γνωρίσουν το μεγάλο σχολείο και τους καθηγητές. Είναι οι ελπίδες των σχολείων μας. Τούς ευχόμαστε "και εις ανώτερα". Τέλος, οι απόφοιτοι του Γυμνασίου θα συνεχίσουν στο Λύκειο με το ίδιο και μεγαλύτερο σθένος τη συνέχιση της εκπαιδευτικής πορείας τους».
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ έδωσε το στίγμα και τον τρόπο εργασίας που θα ακολουθήσει η Κοινοτική Επιτροπή στο θέμα των σχολείων, τονίζοντας: «Σήμερα η Εφορεία Σχολείων έχει ήδη προγραμματίσει την κάλυψη των θέσεων των εκπαιδευτικών για την νέα σχολική χρονιά 2017-2018, που αρχίζει το μήνα Σεπτέμβριο και μελετά νέες κατευθύνσεις για την διαμονή τους και τις άδειες παραμονής τους. Τέλος, έχουν αρχίσει οι εγγραφές νέων μαθητών στο Πρατσίκειο Δημοτικό και μάλιστα στην Α΄ Τάξη. Η Κοινοτική Επιτροπή έχει θέση σε προτεραιότητα, όχι μόνο τη διατήρηση των Ελληνικών Σχολείων, αλλά και την αύξηση του αριθμού των μαθητών, αν είναι δυνατόν, γιατί πιστεύει ότι η ψυχή της Παροικίας είναι τα σχολεία... οι Έφοροι Σχολείων και όλη η Κοινοτική Επιτροπή να συγχαρούμε όλους τους εκπαιδευτικούς μας για τη μεγάλη τους προσφορά στην Εκπαίδευση, που πολλές φορές πραγματοποιείται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να ευχαριστήσουμε τους γονείς για την άριστη συνεργασία με τα σχολεία και την Κοινότητα και να συγχαρούμε όλους τους μαθητές μας».
Ανάμεσα στους πολλούς επισήμους αλλά και παροίκους, παραβρέθηκαν ο π. Σπυρίδωνας Κλαδάκης ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ (του οποίου μετέφερε και τον χαιρετισμό), ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ιωάννης Σιόκας, ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ Μιχάλης Καρυδιάς, ο οικονομικός επόπτης Πάρις Μακρής, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Λιλίκα Θλιβίτου, ο Γιώργος Ελευθερίου εκ μέρους της Κυπριακής Αδελφότητας, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας και άλλοι επίσημοι.

news.gr
http://www.news.gr/ellada/article/557046/