Μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, που είναι αντίθετος στην παραχώρηση ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα"
- Αυτό τονίζουν οι New York Times, περιγράφοντας την ελληνική κρίση χρέους
- "Η Ελλάδα υποφέρει από τα διαδοχικά κύματα μέτρων λιτότητας προς ικανοποίηση των πιστωτών"
- Το ορόσημο της 15ης Ιουνίου και το ενδεχόμενο (εφιαλτικό) "ατύχημα"
- Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των NYT που καταλήγει παρουσιάζοντας τη μοναδική λύση
Για σχεδόν μία δεκαετία η Ελλάδα ταλαιπωρείται από ένα ασφυκτικό χρέος, που πλέον υπολογίζεται πάνω από τα 300 δισ. ευρώ, ή σχεδόν διπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας. Κύματα μέτρων λιτότητας προς ικανοποίηση των πιστωτών έχουν επιφέρει μεγάλη δυστυχία. Περισσότεροι από το 25% των Ελλήνων είναι άνεργοι και ζωτικές υπηρεσίες όπως η υγεία και οι συγκοινωνίες λειτουργούν μετά βίας. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και δεν πραγματικά υπάρχει κανένας τρόπος να «ξετρυπώσει» η Ελλάδα από μία τόσο βαθειά τρύπα".
Αυτή είναι η εισαγωγή του editorial της Πέμπτης 01.06.17 στους New York Times, με τίτλο "Ending Greece’s Perpetual Debt Crisis", δηλαδή "Τερματίζοντας την συνεχιζόμενη κρίση χρέους της Ελλάδας", στο οποίο επιρρίπτει ξεκάθαρες ευθύνες στον γερμανό υπουργό Οικνομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει πως τα χρονικά περιθώρια στευνεύουν και πως αν δεν βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου, αυτό θα αποτελεί ένα στίγμα για τη Γερμανία.
Αναλυτικά το άρθρο των New York Times αναφέρει:
"Στις 18 Μαίου, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε υπάκουα έναν νέο γύρο μέτρων λιτότητας που περιλάμβανε αύξηση της φορολόγησης και περικοπές συντάξεων. Παρ’ όλα αυτά, οι πιστωτές της Ελλάδας που συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες απέτυχαν ντροπιαστικά να συμφωνήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος που χρειάζεται για να εμποδίσουν την χρεοκοπία της Ελλάδας.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Σόιμπλε αντιτίθεται στην παραχώρηση ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, όπως άλλωστε και πολλοί γερμανοί ψηφοφόροι που πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες τον Σεπτέμβριο. Κάποιοι στην Γερμανία έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα. "Στην Ελλάδα πάντα δινόταν η υπόσχεση για ελάφρυνση όταν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις" δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Σίγκμαρ Γκάμπριελ στις 22 Μαίου. "Τώρα πρέπει να τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση".
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την υποστήριξή του σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. διαβάστε εδώ όα ειπώθηκαν στην τηλεφωνική συνομιλία).
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ελπίζουν να φτάσουν σε συμφωνία κατά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Τα κυριότερα εμπόδια είναι οι όροι κάτω από τους οποίους θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και πόσο διατεθειμένη θα είναι είναι η Γερμανία να υποχωρήσει.
Μια αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας θα ήταν καταστροφική για την Αθήνα και ένα απίστευτο στίγμα για την Γερμανία, η αδιαλλαξία της οποίας στερεί από την Ελλάδα τη μόνη σταθερή λύση για τα βάσανά της: Την οικονομική ανάπτυξη".
Πηγή: nytimes.com