12 Ιανουαρίου 2013

Με αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί η Βρετανία


Βερολίνο, Γερμανία
Η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής περί ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται από την κυβέρνηση Κάμερον διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Ένωση πρέπει να αλλάξει προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της. Η προειδοποίηση Όσμπορν έρχεται μέσα από τις σελίδες της γερμανικής Die Welt, μία ημέρα αφότου σύμμαχος της Μέρκελ κάλεσε το Λονδίνο να μην «εκβιάζει» τους κοινοτικούς εταίρους του για να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση για μία Βρετανία εντός ή εκτός ΕΕ φουντώνει εν όψει της πολυαναμενόμενης ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει στα μέσα Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας -με αφορμή την 40ή επέτειο από την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή κοινότητα- στην οποία αναμένεται να παραθέσει το πλαίσιο της νέας προσέγγισης με την ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι ισχύοντες όροι της βρετανικής συμμετοχής στην ΕΕ δεν είναι αποδεκτοί και πρέπει να γίνουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Και η «νέα διευθέτηση», στο πλαίσιο της οποίας το Λονδίνο επιδιώκει να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει να τεθεί στην κρίση του βρετανικού λαού μέσω δημοψηφίσματος.

Στην ουσία ο Όσμπορν έδωσε μία «γεύση» της ομιλίας Κάμερον για την Ευρώπη, αλλά και την ισχυρότερη ένδειξη που έρχεται μέχρι στιγμής από υπουργό της Βρετανίας ότι η χώρα ενδέχεται να μην βρει άλλη επιλογή από το να αποχωρήσει εάν δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση επί νέων όρων συμμετοχής, όπως σημειώνει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα The Guardian.

«Ελπίζω πάρα πολύ ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ΕΕ της ΕΕ. Αλλά προκειμένου να μπορέσουμε να παραμείνουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ πρέπει να αλλάξει» δήλωσε ο Τζορτζ Όσμπορν ερωτηθείς από την συντηρητική Die Welt εάν η Βρετανία θα είναι μέλος της ΕΕ σε δέκα χρόνια από σήμερα.

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε πως η μετάφραση της συνέντευξης, που δημοσιεύτηκε στα γερμανικά, είναι ακριβής, σημειώνει ο Guardian, πάντως πηγή του υπουργείου επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των σχολίων του Τζορτζ Όσμπορν. «Θέλουμε να παραμείνουμε στην ΕΕ, αλλά η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, και όντως αλλάζει» ήταν το σχόλιο με το οποίο επιχειρήθηκε να μετριαστεί η αναφορά του Όσμπορν.

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας εντός ΕΕ, ωστόσο θεωρεί ότι απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της χώρας με την Ένωση υπό το φως των κινήσεων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προς βαθύτερη ενοποίηση. Έχει ήδη «δείξει» σε δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι μπορεί να ζητηθεί η «συναίνεση» του βρετανικού λαού στην όποια συμφωνία προκύψει από μία νέα διαπραγμάτευση με την ΕΕ.

Ωστόσο, ο ευρωσκεπτικιστικός πυρήνας των Τόρις πιέζει τον Κάμερον να προχωρήσει περαιτέρω και να δεσμευτεί σε δημοψήφισμα με το καθαρό ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, τη λεγόμενη ψηφοφορία «εντός ή εκτός».

Το σενάριο αυτό έχει θορυβήσει την επιχειρηματική ελίτ της Βρετανίας (που απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον Κάμερον μέσω των Financial Times), αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες που προχώρησαν σε μία πρωτοφανή ανοιχτή παρέμβαση, διαμηνύοντας την Πέμπτη μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις σχέσεις με την Ευρώπη, Φίλιπ Γκόρντον, ότι θέλουν μία ισχυρή βρετανική φωνή εντός της ΕΕ και αυτό είναι προς το συμφέρον της Αμερικής.

Επιστρέφοντας στη συνέντευξη Όσμπορν, ο τσάρος της βρετανικής οικονομίας επισήμανε στην Welt ότι «o λαός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ απογοητευμένος από την ΕΕ και οι πολίτες αισθάνονται ότι πάρα πολλά πράγματα αποφασίζονται πολύ μακριά [από αυτούς], στις Βρυξέλλες. Οι πολίτες μας διερωτώνται εάν η Ευρώπη λύνει πραγματικά τα πιο άμεσα προβλήματά τους και μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για να τους εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο» επισήμανε.

«Εμείς θέλουμε η ΕΕ να κάνει περισσότερα σε ορισμένους τομείς όπως η εσωτερική αγορά, η πληροφορική, η ενέργεια, το ελεύθερο εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και άλλα μέρη του κόσμου. Έχουμε ιδέες για η ΕΕ και είναι απογοητευτικό το ότι δεν εφαρμόζονται» σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλεδήλωνε στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Der Spiegel ότι ελπίζει «σε μια ευρύτερη και βελτιωμένη ΕΕ των 27, μαζί με την Βρετανία». Η Γερμανία εύχεται η Βρετανία να παραμείνει ένας εποικοδομητικός και ενεργός εταίρος στην ΕΕ, σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Μία ημέρα πριν δημοσιευτούν τα σχόλια του Τζορτζ Όσμπορν στον γερμανικό Τύπο, ο επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Γκ.Κριχμπάουμ, προειδοποιούσε τη Βρετανία να μην προσπαθεί να εκβιάσει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα πολιτικό μέλλον εάν εκβιάζεις άλλα κράτη. Αυτό δεν θα βοηθήσει τη Βρετανία. Χρειάζεται μία Ευρώπη που να είναι σταθερή. Χρειάζεται αγορές που λειτουργούν» δήλωσε ο σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Προειδοποίησε προς το Λονδίνο μην «εκβιάζει» τους εταίρους του με την επιδίωξη της ανάκτησης εξουσιών από τις Βρυξέλλες είχε απευθύνει προς τα τέλη του έτους και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Newsroom ΔΟΛ