23 Μαρτίου 2013

Η κυπριακή βουλή ψήφισε την εξυγίανση των τραπεζών

H Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής ομόφωνα το νομοσχέδιο για τον περιορισμό εκροής κεφαλαίων. Επίσης, ομόφωνα εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο για το ταμείο αλληλεγγύης. Το επίμαχο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών ψηφίστηκε με 26 υπέρ, 25 αποχές και 2 κατά.Ομόφωνα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος περί ίδρυσης Ταμείου Αλληλεγγύης, όπως και το νομοσχέδιο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, ψηφίστηκε με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 25 αποχές. 

- Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας για την εξυγίανση των τραπεζών, τόνισε ότι «αυτή η πολιτική απόφαση της στήριξης του σκληρού νομοθετήματος διασφαλίζει το 100% των καταθέσεων 361.000 καταθετών. Με την διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής, οι εργαζόμενοι στην τράπεζα ίσως σε ένα δύο χρόνια βρεθούν στον εφιάλτη της ανεργίας. Αν απόψε όμως καταψηφίζαμε αυτό το νομοσχέδιο την Τρίτη 8.000 εργαζόμενοι στο δίκτυο της Λαϊκής θα έχαναν τη δουλειά τους χωρίς να πάρουν ούτε τον μισθό του Μάρτη». 

«Οφείλουμε μια συγνώμη στον κύπριο πολίτη», είπε ο κ. Νεοφύτου. «Όλοι έχουμε το μερτικό της ευθύνης μας. Δεν είναι ξέπλυμα των ευθυνών μας η έκφραση των οποιοδήποτε δικαιολογημένων αισθημάτων μας για την στάση των εταίρων μας». 

- Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στην Ολομέλεια, είπε ότι «είμαστε μέλος στην Ε.Ε. αλλά οι εταίροι μας έχουν πάρει αποφάσεις για να μας οδηγήσουν στην καταστροφή» και συμπλήρωσε ότι στις αποφάσεις του Eurogroup κυριάρχησαν τα πολιτικά κριτήρια. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρούν «να μας αποξενώσουν από παραδοσιακούς φίλους που έχουμε ως χώρα».

Ο κ. Κυπριανού τόνισε πως οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα, ως αποτέλεσμα των νέων αναγκών που θα υπάρξουν. Αναφορικά με την πρόσκληση του Νίκου Αναστασιάδη να παραστούν οι πολιτικοί αρχηγοί στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής, είπε: «Δεν θα υποσκάψουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν». Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε επί του θέματος της αναδιάρθρωσης των τραπεζών και εξέφρασε την αντίθεσή του κόμματός του για τον τρόπο και το χρόνο που αυτό αποφασίστηκε.

- Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, μίλησε για καταστροφικές δηλώσεις του διοικητή περί χρεοκοπίας των τραπεζών, την στιγμή, όπως είπε, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν την κυπριακή οικονομία. Παράλληλα, έκανε λόγο για προσπάθεια από πλευράς Πανίκκου Δημητριάδη να κατευθύνει τα κόμματα και την κυβέρνηση, την στιγμή που η βουλή είχε πει όχι στο κούρεμα καταθέσεων, σε μια προσπάθεια να επαναδιαπραγματευtεί τη συμφωνία του Eurogroup. Όπως ανέφερε ο κ. Καρογιάν, με την μόνιμη εμμονή του να κάνει δηλώσεις, προκαθόρισε τη μοίρα της Λαϊκής Τράπεζας.

- Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Τους κατηγόρησε για εγκληματικά λάθη τις τελευταίες ημέρες και διερωτήθηκε κατά πόσον εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων.

- Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι εταίροι μας στους οποίους απευθυνθήκαμε για βοήθεια είναι σήμερα συνένοχοι για το πρόβλημα των τραπεζών μας και δεν δείχνουν καμία διάθεση ούτε σκοπό να μας βοηθήσουν.

- Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης εκπροσωπώντας το κόμμα του δήλωσε πως θα ψηφίσει αποχή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των τραπεζών επειδή θεωρεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εμπεριέχει αδικίες και χρειαζόταν βελτιώσεις όπως για το θέμα των ταμείων προνοίας.

- Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου για εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων, λέγοντας ότι αν και συμφωνεί με την ιδέα της εξυγίανσης, πρώτα θα έπρεπε να μπουν φυλακή όσοι ευθύνονται για την σημερινή του κατάσταση.

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις
«Πόλεμος» μεταξύ Χριστόφια και Αναστασιάδη. Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το τελικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει «κούρεμα» 16% στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ και την αναδιάρθρωση της Λαϊκής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική πρόταση της κυβέρνησης την οποία θα παρουσιάσει στην τρόικα, περιλαμβάνει και «κούρεμα» 20% – 25% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ μόνο στην Τράπεζα Κύπρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένει το «πράσινο φως» από Όλι Ρεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, ενώ η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει εκ νέου αύριο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Real.gr