24 Μαρτίου 2013

Εμπλοκή στην Κύπρο λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ


Ο Ν.Αναστασιάδης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, την ώρα που οι Κύπριοι διαδηλώνουν στους δρόμους
Ο Ν.Αναστασιάδης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, την ώρα που οι Κύπριοι διαδηλώνουν στους δρόμους   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Λευκωσία, Κύπρος
Σε αγώνα δρόμου για συμφωνία με την τρόικα έως το κρίσιμο Eurogroup της Κυριακής επιδίδεται η κυπριακή κυβέρνηση με διαρκείς συσκέψεις σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο το σκηνικό της διαπραγμάτευσης παραμένει ρευστό. Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις προκλήθηκε αργά το βράδυ με ευθύνη του ΔΝΤ, το οποίο εγείρει νέες αξιώσεις ζητώντας να εφαρμοστεί το μοντέλο της Λαϊκής και στην Κύπρου.

Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για «κούρεμα» 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου, αλλά και έκτακτη εισφορά ύψους 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες.

Οι σχετικές πληροφορίες για το ύψος του «κουρέματος» στην τράπεζα Κύπρου προήλθαν από κύπριο αξιωματούχο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, και ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι τα ταμεία πρόνοιας δεν θα είναι μέρος του πακέτου διάσωσης.


Νέες απαιτήσεις κάθε μισή ώρα από το ΔΝΤ


Στη συνέχεια, όμως, φάνηκε να παρουσιάζεται εμπλοκή λόγω της στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η εμπλοκή οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα της εκπροσώπου του στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου, η οποία φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.
Η Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

«Δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα» είπε ανωνύμως στο ΚΥΠΕ ανώτερο στέλεχος της κυπριακής πλευράς. Απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης συνέχιζε μετά τα μεσάνυχτα τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και αφού είχε προηγουμένως συναντηθεί με την τρόικα.

Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Έκακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου στο προεδρικό μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να προβεί σε ενημέρωση επί της έκβασης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

«Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία. Kαταβάλλουμε έντονες προσπάθειες. Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτησή του στο Twitter.

Για «σημαντική πρόοδο» έχει κάνει νωρίτερα λόγο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ενώ η εκτίμηση ότι θα κλείσει οριστικά την Κυριακή στις Βρυξέλλες το ζήτημα που αφορά στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου εκφράστηκε εκ μέρους του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Θρίλερ διαβουλεύσεων

Η απογευματινή σύσκεψη μεταξύ τεχνοκρατών του υπουργείου Οικονομικών και του κλιμακίου της τρόικας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18.00, και το εν συνεχεία το κλιμάκιο κατευθύνθηκε διαδοχικά στην Κεντρική Τράπεζα και έπειτα στο προεδρικό μέγαρο για σύσκεψη υπό τον Ν.Αναστασιάδη, παρουσία του Μιχάλη Σαρρή και του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη.

Η συμφωνία της κυβέρνησης της Κύπρου με την τρόικα είναι απαραίτητη προκειμένου να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Για την κύρωση της συμφωνίας δεν απαιτείται να συγκληθεί εκ νέου η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, η οποία και δεν έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση για το Σάββατο.

Κατόπιν σύγχυσης και πληροφοριών περί αναβολής της συνεδρίασης για τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε τελικά το απόγευμα του Σαββάτου πως οι «17» της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής. Η ανακοίνωση ήλθε λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Σαρρή περί «σημαντικής προόδου» στη διαπραγμάτευση.

  • Την Κυριακή η συνεδρίαση του Eurogroup
Ακολούθησε μήνυμα του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν προς τη Λευκωσία. «Είναι ουσιώδους σημασίας να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Κυριακής σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Κύπρου» είπε ο Όλι Ρεν, διαμηνύοντας πως «σήμερα, υπάρχουν μόνο σκληρές αποφάσεις που έχουν απομείνει».
Κοινοτικές πηγές που επικαλούνται τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι προγραμματίζεται συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Χέρμαν βαν Ρομπάι την Κυριακή πριν ή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η τελική έκβαση των συνομιλιών της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα είναι όμως εκείνη που θα καθορίσει εάν και πότε ο πρόεδρος της Κύπρου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής τα εννέα επείγοντα νομοσχέδια που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή νομοθετήματα για το τραπεζικό σύστημα.

Newsroom ΔΟΛ