29 Μαρτίου 2013

Εδώ τα καλά... Καλάσνικοφ - Έχουμε και φθηνά... Τοκάρεφ!!!

Εδώ τα καλά... Καλάσνικοφ - Έχουμε και φθηνά... Τοκάρεφ!!!

Καραβιές έρχονται στην Ελλάδα τα παράνομα όπλα από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και την Κίνα, συντελώντας στην ποιοτική αναβάθμιση της εγκληματικότητας στη χώρα μας. Πλέον, όποιος ενδιαφέρεται (είτε κοινός ποινικός, είτε τρομοκράτης) μπορεί αρκετά εύκολα και σε πολύ καλές τιμές να... εξοπλιστεί. Βέβαια, κάθε όπλο ανάλογα με τις δυνατότητες και το πόσο φθαρμένο μπορεί να είναι έχει τη δική του τιμή, όμως πάνω κάτω μπορεί κανείς να... σχηματίσει έναν μίνι τιμοκατάλογο.

Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μία σειρά ξεκινώντας από το «αγαπημένο» όλων, πλέον, υποπολυβόλο Ak-47 Kalashnikov, το οποίο μπορεί κανείς να βρει σε τιμές που ξεκινάνε από τα 800-1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 2.000-2.500 ευρώ. Αυτό ανάλογα τη χώρα προέλευσης (τα κινέζικα αντίγραφα είναι τα πιο φθηνά), το πόσο χρησιμοποιημένο είναι και το εάν έχει αυτόματο κοντάκι. Με τα ίδια περίπου χρήματα (800-1.500 ευρώ) μπορεί κανείς να βρει στη «μαύρη αγορά» και πιστόλια ανατολικής προέλευσης, τύπου Tokarev ή τύπου Makarov, ενώ πιο φθηνά είναι και εδώ τα αντίγραφα από Κίνα, Βιετνάμ

Με περίπου στα 1.200 ευρώ, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα γιουγκοσλάβικο πιστόλι τύπου Zastava (με γεμιστήρα 8 φυσιγγίων), ενώ αρκετά υψηλότερη είναι η τιμή για ένα πιστόλι από δυτική χώρα (Glock, Magnum, USP κ.ά.) με το κόστος να ξεκινάει από 2.000 ευρώ και να φτάνει ακόμα και τις 4.000 ευρώ. Ο λόγος είναι πως τα όπλα αυτά είναι δυσεύρετα στη «μαύρη αγορά», «καθαρά» από εγκληματικές ενέργειες και σαφώς πιο αξιόπιστα. Τέλος, με μόλις 150-200 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει μία χειροβομβίδα αμυντικού τύπου ανατολικής προέλευσης.

Αξιωματικός της Αστυνομίας, εκτιμά ότι στην Αθήνα κυκλοφορούν πλέον περισσότερα από 10.000 Καλάσνικοφ, τα οποία βρίσκονται στα χέρια ληστών, τρομοκρατών, ακόμα και μικροαπατεώνων. Μία... στατιστική που προκαλεί τρόμο στα πληρώματα της Άμεσης Δράσης και της Ομάδας Δίας, που κάθε φορά δεν ξέρουν τι έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν. Το τραγικό περιστατικό στου Ρέντη, άλλωστε, τον Απρίλιο του 2009 είναι ακόμα πολύ νωπό στις μνήμες της ΕΛ.ΑΣ.

Κώστας Παπ.- Η αποψη