29 Μαρτίου 2013

Η... «ξαφνική ανατροπή της τύχης»

Η... «ξαφνική ανατροπή της τύχης»

Με την Κύπρο να βρίσκεται στριμωγμένη στη γωνία, τα... γεράκια καραδοκούν προκειμένου να αρπάξουν τον πλούτο της χώρας που δεν είναι άλλος από τις πηγές υδρογονανθράκων στον υποθαλάσσιο χώρο της. Το σημερινό άρθρο των «New York Times», που αναφέρεται στην άμεση ανάγκη να προχωρήσει η Λευκωσία στην εξόρυξη φυσικού αερίου και να συνεργαστεί με την Τουρκία, καταδεικνύει του λόγου του αληθές.
Όπως αναφέρει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, «με την οικονομία του διαλυμένη, το ανατολικότερο άκρο της Ε.Ε. θα υποχρεωθεί να φρεσκάρει τις σχέσεις του με την Άγκυρα, ώστε να γίνουν πραγματικότητα οι δυνατότητες με το αέριο». Οι «New York Times», μάλιστα, κάνουν λόγο για μια «ξαφνική ανατροπή της τύχης» και αναφέρουν πως οι δυο παράγοντες που θα εξωθήσουν την Κύπρο σε μια αλλαγή της εξωτερικής της πολιτικής είναι τόσο η κρίση που έχει ξεσπάσει στο νησί, όσο και η πρόσφατη προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ.

Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες Άγκυρα και Τελ Αβίβ κατάφεραν να βελτιώσουν και πάλι τις διμερείς τους σχέσεις που ήταν σε οριακό σημείο, μετά το ρεσάλτο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά από τις ισραηλινές δυνάμεις, που στοίχισε τη ζωή σε 9 Τούρκους. Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι τελευταίες εξελίξεις «θα εξωθήσουν τους Ελληνοκύπριους προς κάποια επίλυση του Κυπριακού», οι οποίοι, συνεχίζει το άρθρο, δεν έχουν πολλές άλλες επιλογές από τη μεταφορά φυσικού αερίου στην
Τουρκία, κάτι που θα απέφερε πιο γρήγορα και μεγαλύτερα έσοδα. «Η εξερεύνηση και η εξαγωγή αερίου θα μπορούσε να ενώσει την Κύπρο και την Τουρκία, όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας ένωσαν τη Γαλλία και τη Γερμανία μετά τον πόλεμο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, στο θέμα του Κυπριακού φαίνεται να επανέρχεται το «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής που ακούει στο όνομα Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος στη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Star» με τίτλο «Ή λύση ή διχοτόμηση» τονίζει πως «σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να συνάπτουν μονομερείς συμφωνίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου, τότε και η Τουρκία μπορεί να κάνει το ίδιο με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζητά τον ορισμό μιας ειδικής επιτροπής που θα συλλέγει τα έσοδα από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.
Κώστας Παπ. -η αποψη