28 Μαρτίου 2013

Από χείλη που γνωρίζουν…=ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η Συνεδρίαση της Τρίτης 26 Μαρτίου 2013 της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, εκτός από τον λανθασμένο τίτλο της, έκρυβε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Ακούστηκαν προβλήματα, κατατέθηκαν προτάσεις, έγιναν χρήσιμες επισημάνσεις. Ήταν μία απόδειξη πως όταν οι Επιτροπές λειτουργούν σωστά, το έργο που παράγεται και χρήσιμο μπορεί να είναι και σημαντικό.
Αυτό που έκανε τη διαφορά, ήταν η έφεση του Προεδρείου της Επιτροπής (ασφαλώς και των μελών της) να καλέσουν και να ακούσουν για τα θέματα που απασχολούν τους Ομογενείς, από τους ίδιους τους ομογενείς! Ίσως το θαυμαστικό φανεί υπερβολή. Καθόλου. Αν αναλογισθεί κανείς πως παίρνονται οι αποφάσεις, σε ορισμένα τουλάχιστον υπουργεία, σε θέματα που αφορούν τους ομογενείς, θα δικαιολογήσει και το σημείο στίξης και τον γράφοντα. Τρανό παράδειγμα προς αποφυγήν, τα δικαιολογητικά για την θεμελίωση της “μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό”… Ή το “αλληλέγγυο” του εκπροσώπου ομογενή φορολογούμενου στην Ελλάδα…
Αυτή η Επιτροπή φαίνεται “θα γράψει ιστορία”. Είναι η φράση που άκουσα από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Δορυφορικής ΕΡΤ όταν πήγα να εργασθώ εκεί για τον Απόδημο Ελληνισμό (2007-2010). Μου είπε πως το πρώτο μου βίντεο “έγραψε ιστορία”. Γιατί; Γιατί έδειξα κάτι πολύ απλό. Ότι δεν χρειάζεται να οργανώσεις πολυδάπανες αποστολές και να κάνεις εξωντωτικά ταξίδια για να συναντήσεις ομογενείς και να σου μιλήσουν για τα προβλήματά τους… Αρκεί να πεταχθείς με μία κάμερα στο ώμο, μέχρι το αεροδρόμιο… 54 χρόνια περίμενε να τον “ανακαλύψει” στην Ελλάδα η Επιτροπή ο Κρις Σπύρου, φαντάζομαι άλλα τόσο ο Νίκος Παπαδόπουλος.
Μια και τους ανακάλυψαν, οι άνθρωποι που γνώριζαν ομογένεια, μίλησαν για Ομογένεια. Τόσο ο Κρις Σπύρου όσο και ο Νίκος Παπαδόπουλος κατέχουν και υψηλά αξιώματα και έχουν κυβερνήσει, επομένως, γνωρίζουν “τι σημαίνει να στάζει ο ιδρώτας από το πρόσωπό σου όταν πρέπει να φορολογήσεις τον ψηφοφόρο σου”, όπως συνηθίζει να λέει ο Κρις Σπύρου, ενθυμούμενος τα χρόνια που ήταν πρόεδρος της Βουλής στο Νιου Χάμσαϊρ. Ή πως να στρατολογήσεις έναν ομογενή στην τοπική οργάνωση, κάτι που άριστα κάνει ο Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ. Και οι δύο, γνωρίζουν, όμως και τα προβλήματα του μετανάστη, του Απόδημου του Ομογενή.
Είναι γι αυτό που χρειάζεται -όπως έχει ξαναγράψει η ΡΗΡ- Βουλή και Υπουργεία να καλούν ομογενείς με γνώση και με διοικητική εμπειρία, προκειμένου να διαμορφώσουν μιά σωστή άποψη για τα θέματα που τους απασχολούν.
Αν δεν τηλεφωνήσεις και ξανα-τηλεφωνήσεις και μία και τρεις και δέκα φορές, αν δεν πας και ξαναπάς και αν δεν φύγεις και ξανα-φύγεις άπρακτος από ένα Προξενείο, αφού προηγουμένως έχεις διασχίσει οδικώς μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσεις στην πόρτα του, ή έχεις βάλει κάποιες ώρες πτήσης, όταν προσπαθούσες να διεκπεραιώσεις την υπόθεσή σου στο Τέξας και ξαφνικά μαθαίνεις ότι το Προξενείο πήγε στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας (!) δεν μπορείς να καταλάβεις αυτό που σε πρώτη ακοή μοιάζει σκληρό, έστω και αν με περίσσια ευφράδεια το είπε στα Μέλη της Επιτροπής, ο Κρις Σπύρου: “τα Προξενεία είναι βασανιστήρια διαρκείας και ούτε καραούλι ούτε σπάγκος, ούτε σχοινί αλλά ούτε τριχιά βοηθάει να γλυτώσεις. Μόνο ο Θεός και αυτός βαρέθηκε και το ‘σκασε”! Απ αυτά και τις δημόσιες υπηρεσίες της γενέτειρας… Όπου οι ομογενείς καλούνται να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες!
Πώς αλλιώς μπορείς να εννοήσεις τι σημαίνει να είσαι άγνωστος ως πολιτισμός, ως μόχθος, ως προσφορά από το εθνικό Κέντρο και να σε γνωρίζει μόνον κάθε φορά που αυτό σε χρειάζεται… Μοιάζει μ΄ό,τι έχει συμβεί πολλές φορές στον γράφοντα, φαντάζομαι και σε πολλούς άλλους ακόμη: Άνθρωποι με τους οποίους στενά και για χρόνια πολλά έχεις συνεργαστεί και βρέθηκαν σε υψηλές θέσεις, να μην “ευκαιρούν” να σου που “καλημέρα”. Και οι ίδιοι άνθρωποι της εξουσίας, όταν εκείνοι σε χρειάζονται να σε ανακαλύπτουν εκεί που εσύ νόμιζες πως αγνοούν όχι μόνο την παρουσία αλλά και αυτή την ίδια την ύπαρξή σου!
Πώς μπορείς διαφορετικά, παρά μόνο από χείλη που το ζουν, να καταλάβεις τι σημαίνει να σε θεωρεί η πατρίδα σου ικανό να πας στρατιώτης -και να σε τιμωρεί, μάλιστα, αν δεν το πράξεις δεκάδες χιλιάδες μίλια μακριά ευρισκόμενος- και, την ίδια ώρα, να μην σε θεωρεί ικανό να ψηφίζεις!
Τι είπε Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ; Ήλθε, λέει, ο Κατσιματίδης να επενδύσει και πήρε των οματιών του! Πάνε οι πολιτικοί μας στο εξωτερικό τριγυρισμένοι από συμβούλους και ζητούν επενδύσεις. Έρχονται εδώ στην Ελλάδα οι ομογενείς και δεν μπορούν να δουν έναν πολιτικό… Είπε και άλλα. 40.000 μέλη έχει η ΑΧΕΠΑ. 26 Τμήματα έχει η Ελλάδα κάποια από αυτά τα απέκτησε επί των ημερών του, με δική του πρωτοβουλία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εμείς επαφιέμεθα στους συμβούλους για να οργανώσουμε την Ομογένεια…
Τι είπε ο Κρις Σπύρου; Απογραφή. Πώς θα οργανώσεις κάποιον, πως θα τον προσκαλέσεις να κάνει επενδύσεις, να βοηθήσει κλπ. όταν δεν ξέρεις ποιός είναι, που είναι, τι δουλειά κάνει; Ηλεκτρονική Γλωσσομάθεια! Πώς θα κρατήσουμε αναμμένη την ελληνική φλόγα στην καρδιά των ομογενών αν τους αποκόψουμε (χάριν ευκολίας!) από την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα; Στρατιωτική Θητεία! Πώς θα προσελκύσουμε τον νέο ομογενή να επισκεφθεί την πατρίδα, όταν του απαγορεύουμε επί ποινή να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα -πρωτού γεράσει- επειδή έκανε αυτό που εκεί όπου ζει το κάνουν όλοι; Πηγαίνουν εθελοντικά στο στρατό… Ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Αποδήμων! Γιατί να ταξιδεύει ώρες ο απόδημος, γιατί να χρειάζεται “συνεννόχους” για τα φορολογικά του, όταν στις μέρες μας όλα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, ακόμη και η ψήφος;
Προτάσεις απλές, αλλά όχι απλοϊκές. Ειπωμένες από χείλη που γνωρίζουν σε αυτιά που ελπίζουμε να τις άκουσαν…

Πηγη Panhellenicpost.gr

=======================
Comments ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Αγαπητε κ Μαλασπιινα
Συγχαρητηρια για το σημερινο αρθρο σου στην εγκριτη και αξιολογη ομογενειακη τηλεφημεριδα σου Panhellenicpost.gr η οποια εχει καθιημερινα μεγαλη επισκεψιμοτητα απ'ολη την ομογενεια αλλα και απο το Υπεξ - Ελλαδας.

-Ενημερωνοντας την εφημεριδα σου θα πρεπει να σου πω οτι ολα τα " δακτυλα δεν ειναι ιδια "σε οτι αφορα τις Ελληνικες διπλωματικες αρχες .
Ομως αισθανομαι την αναγκη να  σε ενημερωσω (ειδικα για τις διπλωματικες μας αρχες στην Αιγυπτο) οτι τοσον ο Εξοχωτατος Πρεσβης της Ελλαδας στην Αιγυπτο κ Χριστοδουλος Λαζαρης ,οσο και ο Εξοχωτατος Γενικος μας Προξενος στην Αλεξανδρεια κ Χρηστος Καποδιστριας μοχθουν πραγματικα κατω απο αντιξοες συνθηκες να κρατουν τις δεουσες διπλωματικες ισσοροπιες , και να εξυπηρετουν ταχιστα μελη της Ελληνικης μας παροικιας, και μαλιστα χωρις "πρωτοκολλο" αλλα και οιονδηποτε Ελληνα επισκεπτη η απεσπασμενο δημοσιο η διοικητικο υπαλληλο της Ελλαδος στην Αιγυπτο.

Ειναι κριμα που η θητεια τους ειναι μολις 3 ετων διοτι Ελληνες διπλωματες του βεληνεκους του κ Λαζαρη και κ Καποδιστρια ειναι λιγοι , και κατ'εξαιρεση -εμεις οι Ελληνες της Αιγυπτου- απευθυνουμε εκκληση στον Πρωθυπουργο κ Σαμαρα και στους Ελληνες ΥΠΕΞ και ΥΦΥΠΕΞ  ,να πραξουν τα δεοντα να ανανεωθει η θητεια τους  επ .αοριστον , ετσι ωστε εμεις οι Ελληνες της Αιγυπτου οι παντα " φυλασσοντες Θερμοπυλες"να εχουν τους " πραγματικους Λεωνιδες τους"

Με εκτιμηση

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ΔΗΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
00201221325532