3 Δεκεμβρίου 2015

Κυβέρνηση: Δεν έχει τεθεί θέμα εξόδου της Ελλαδας από τη Σένγκεν

Κυβέρνηση: Δεν έχει τεθεί θέμα εξόδου της Ελλαδας από τη Σένγκεν

Αθήνα
Διαψεύδει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και κάνει λόγο για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

«Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση  των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης - των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων». Όπως δε ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας.

Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».  

«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».

Ποτάμι: Βυθίζουν την κοινωνία στην απομόνωση

Την αντίδραση του Ποταμιού έχει προκαλέσει η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Σε ανακοίωσή του επισημαίνει:
«Το καλοκαίρι έπαιξαν με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Μας κόστισε όσα και το νέο δάνειο.

»Σήμερα παίζουν με την παραμονή της χώρας στη συνθήκη Σένγκεν. Δηλαδή σήμερα παίζουν με την παραμονή της χώρας στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο. Ο κίνδυνος να επιβάλουν στους Έλληνες τις βίζες και τα διαβατήρια επιστρέφει ξανά.

»Η ανικανότητα των ΣYΡΙΖΑΝΕΛ να πραγματοποιήσουν όσα οι ίδιοι συμφώνησαν και υπέγραψαν με τους εταίρους για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών φέρνει τη χώρα κοντά στην έξοδο από τη Συνθήκη, όπως σαφώς αναφέρεται στο σημερινό τελεσίγραφο από τους εταίρους.

»Συμφωνούν, υπογράφουν και μετά είτε αδρανούν είτε κάνουν τα αντίθετα. Και βυθίζουν σταθερά την κοινωνία στην απομόνωση και στη μοιρολατρία, ότι τίποτε δεν αλλάζει σε αυτόν τον τόπο.

»Μια Κυβέρνηση που ενδιαφέρεται μόνο για τα πανηγύρια. Εγχώρια και με τα δικά της παιδιά.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ