5 Δεκεμβρίου 2015

Το ναυάγιο με το πολύτιμο φορτίο

To ισπανικό πλοίο San José λέγεται ότι έκρυβε στα αμπάρια του μεγάλο φορτίο πολύτιμων λίθων και χρυσών και ασημένιων νομισμάτων όταν βυθίστηκε στην θάλασσα της Καραϊβικής, ανοικτά της Καρθαγένης στην Κολομβία, το 1708.
Πολλοί πιστεύουν ότι είναι το πολυτιμότερο ναυάγιο στην ιστορία, καθώς μετέφερε χρυσό, ασήμι, πολύτιμους λίθους και κοσμήματα από τις αποικίες στον Ισπανό βασιλιά Φίλιππο τον Ε' για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο ενάντια στους Βρετανούς.
Η γαλέρα δέχθηκε επίθεση από βρετανικά πολεμικά ανοικτά της Καρθαγένης, λέγεται ότι έπιασε φωτιά και βυθίστηκε σχεδόν αύτανδρο.
Η ιδιοκτησία του ναυαγίου είναι το αντικείμενο μεγάλης δικαστικής διαμάχης που διαρκεί χρόνια τώρα. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κολομβίας ότι βρήκε το πλοίο δεν αναφέρει τίποτα για την αντιπαράθεση που έχει με την αμερικανική εταιρεία Sea Search Armada (SSA) που διεκδικεί μέρους του θησαυρού, η αξία του οποίου υπολογίζεται από 3,7 έως 15,6 δισ. ευρώ.
Μια ομάδα που ανήκει πλέον στην SSA εντόπισε για πρώτη φορά το 1981 την περιοχή που πίστευε ότι είχε βυθιστεί η γαλέρα και τώρα η  αμερικανική εταιρεία ζητά ως αμοιβή δισεκατομμύρια για αθέτηση συμβουλίου με την Κολομβιανή κυβέρνηση. Ωστόσο, το 2011 αμερικανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι το ναυάγιο είναι ιδιοκτησίας της Κολομβιανής κυβέρνησης.
Το ναυάγιο λέγεται ότι εμπίπτει στον ορισμό του ΟΗΕ περί υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκτιμάται ότι το San José είναι μια από τις περισσότερες από 1.000 γαλέρες και εμπορικά πλοία που έχουν βυθιστεί κατά μήκος των κοραλλιογενών υφάλων της Κολομβίας στη διάρκεια των τριών αιώνων αποικιοκρατίας. 
Πίνακας

efsyn.gr