27 Ιανουαρίου 2016

Η σιωπηλή ασθένεια που χτυπάει το 44% των γυναικών

Τρεις στους τέσσερις ασθενείς που επισκέπτονται περιοδοντολόγο είναι γυναίκες, λέει το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Τυχαίο;
Παρόλο που οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές με τη στοματική υγιεινή απ' ότι οι άντρες, είναι και έρμαια ενός ορμονικού συστήματος που επηρεάζει με τις αυξομειώσεις του την υγεία των ούλων.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Periodontology έδειξε ότι το 23% των γυναικών ανάμεσα στα 30 και τα 54 θα υποφέρει από προχωρημένη περιοδοντίτιδα. Μετά τα 55 το ποσοστό αυτό φτάνει το 44%. Καθώς είναι συχνά μία «σιωπηλή» νόσος που εξελίσσεται χωρίς να δώσει συμπτώματα στα αρχικά στάδια, πολλές γυναίκες δεν την αντιλαμβάνονται παρά μόνο όταν έχει πια προχωρήσει.

Εφηβεία: Τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών του φύλου, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, αυξάνουν τη ροή του αίματος στα ούλα. Το αποτέλεσμα μερικές φορές είναι ευαίσθητα ούλα και προβλήματα όπως ερεθισμός, παγίδευση των τροφών ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια και πέτρα. Ο ουλώδης ιστός δείχνει πρησμένος, κοκκινισμένος και πολύ μαλακά. Στο πέρασμα του χρόνου, καθώς το κορίτσι γίνεται γυναίκα, η ευαισθησία μειώνεται.

Έμμηνος ρύση: Ίσως να μην το προσέχουμε και να μην αναγνωρίζουμε την περιοδικότητα με την οποία εμφανίζεται, αλλά η ουλίτιδα πολλές φορές συνδέεται με τον κύκλο της εμμήνου ρύσης. Συνήθως εμφανίζεται λίγες μέρες πριν την περίοδο και ανακουφίζεται όταν αρχίσει η εμμηνορρυσία.

Εγκυμοσύνη: Η αιμορραγία και το πρήξιμο των ούλων είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Η φλεγμονή ξεκινάει τον δεύτερο ή τρίτο μήνα και εντείνεται μέχρι τον όγδοο. Σχετίζεται κυρίως με την αύξηση των γοναδοτροπινών (που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου) και της προγεστερόνης (που υποστηρίζει την πάχυνση του ενδομητρίου). Όπως κάθε φλεγμονή που συμβαίνει στο σώμα της μητέρας, έτσι και αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται με οδοντιατρική φροντίδα. Οι αριθμοί λένε πως οι γυναίκες με περιοδοντίτιδα είναι 7 φορές πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα και μικρότερα παιδιά.

Εμμηνόπαυση: Οι αλλαγές που φέρνει η κλιμακτήριος στο σώμα συμπεριλαμβάνουν και το στόμα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι γυναίκες γύρω στα 50 συχνά παραπονιούνται για ξηροστομία, πόνους, αίσθημα καύσου, αλμυρή γεύση και αλλαγές στην υφή των ούλων. Η ουλοστοματίτιδα της εμμηνόπαυσης σημαίνει ούλα που ματώνουν εύκολα και έχουν ένα αφύσικο χρώμα, από χλωμό μέχρι βαθύ κόκκινο. Φαίνεται πως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα ανακουφίζει αυτά τα συμπτώματα. Επιπλέον, η απώλεια οστικής μάζας σε αυτήν την ηλικία δείχνει να επιδεινώνει τις πιθανότητες για περιοδοντίτιδα. 

Στρες: Η αιμορραγία των ούλων είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά του. «Το άγχος ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα και κατά συνέπεια οδηγεί στην αύξηση της λοιμογόνου δράσης των βακτηριδίων στο στόμα» εξηγεί ο Νικόλαος Δελένδας, οδοντίατρος- περιοδοντολόγος. «Τα μικρόβια με τη σειρά τους ερεθίζουν τα ούλα, προκαλώντας φλεγμονές. Η αιμορραγία είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα των ασθενειών των ούλων, δηλαδή της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι ασθενείς βρίσκονται σε κατάσταση στρες, η θεραπεία δεν έχει καλά αποτελέσματα».

Θεραπεία: Ούλα που ματώνουν στο βούρτσισμα, ούλα που είναι κόκκινα και ευαίσθητα, ούλα που έχουν τραβηχτεί από τα δόντια, επίμονη κακή αναπνοή, πύο ανάμεσα στα ούλα και στα δόντια, χαλαρωμένα δόντια, δόντια που αρχίζουν να απομακρύνεται το ένα από το άλλο, αλλαγές στον τρόπο που συγκλίνουν οι γνάθοι όταν μασάμε, αλλαγές στον τρόπο που ταιριάζουν τα τεχνητά δόντια. Όταν παρατηρούμε ένα από αυτά τα συμπτώματα, επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο. Τα ευαίσθητα ούλα χρειάζονται εξαιρετική στοματική υγιεινή, με κατάλληλη οδοντόκρεμα, μαλακή οδοντόβουρτσα, νήμα για να καθαρίζουμε τέλεια την περιοχή ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια και στοματικό διάλυμα που σκοτώνει τα βακτήρια. Οι επισκέψεις για καθαρισμό στον οδοντίατρο πρέπει να γίνονται δύο φορές το χρόνο. «Όταν η ασθένεια είναι σε οξεία φάση, η θεραπεία γίνεται με βαθύ καθαρισμό (απόξεση) του εσωτερικού των ούλων ώστε να απομακρυνθούν τα βακτηρίδια, η πέτρα και οι τοξίνες» μας λέει ο χειρουργός οδοντίατρος Παναγιώτης Καρποδίνης. «Η πιο ανώδυνη εφαρμογή είναι αυτή που χρησιμοποιεί υπέρηχους. Στη συνέχεια, αποστειρώνουμε τους περιοδοντικούς θυλάκους με τη λέιζερ. Μελέτες έχουν δείξει πως η αντιμετώπιση με λέιζερ επιταχύνει την αναγέννηση του άρρωστου ιστού».
marieclaire.gr
χαφιες.γρ