22 Ιανουαρίου 2016

Καθυστερήσεις και χρέος στην ατζέντα Τσίπρα-Λαγκάρντ


Την επιθυμία του Ταμείου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα διατύπωσε για ακόμη μια φορά η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ότι εκτός από τις μεγάλες μταρρυθμίσεις απαιτείται και ρύθμιση για το χρέος από την πλευρά των Eυρωπαίων εταίρων.
Μετά το πέρας της συνάντησης της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα, το ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά σημαντική ελάφρυνση χρέους ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου εξέφρασε στον πρωθυπουργό την επιθυμία του ΔΝΤ να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για να πετύχει η χώρα σημαντική οικονομική ανάπτυξη.
Η ανακοίνωση του Ταμείου:
«Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα να πετύχει σημαντική οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσω ένος αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου προγράμματος.  Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, όχι μόνο ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους για να διασφαλιστεί ότι το χρέος βρίσκεται σε βιώσιμη και καθοδική τροχιά».

«Οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο»

Τσίπρας και Λαγκάρντ συμφώνησαν πως οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμίας από τις δύο πλευρές και σημείωσαν ότι θα υπάρχει απευθείας επικοινωνία κυβέρνησης-ΔΝΤ ώστε η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε, πάντως, ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας και η κ. Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση τους είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Το «ανόητε» του Σόιμπλε και η απάντηση Μαξίμου

Νωρίτερα, στο πλαίσιο συζήτησης στο Νταβός, Αλέξης Τσίπρας και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τον δεύτερο να δηλώνει «Είναι η εφαρμογή, ανόητε» (It's the implementation, stupid) παραφράζοντας το γνωστό σλόγκαν του Μπιλ Κλίντον (it’s the economy stupid) 
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διατύπωσε τη «συμβουλή αν θέλετε να κάνετε ισχυρότερη την Ελλάδα τότε πρέπει να εφαρμόσετε ότι έχουμε συμφωνήσει. Μπορούμε απλά να πούμε: Είναι η  είναι η εφαρμογή, ανόητε. Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήμασταν και τόσο υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, δεν ήμασταν και τόσο υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ αλλά η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν υπέρ και είχε δίκιο».
Στη συνέχεια σημειωσε ότι «οι αρχηγοί των κυβερνήσεων έχουν πάντα δίκιο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ποτέ ή σχεδόν ποτέ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όμως δεν είχαν τη δύναμη να επιβάλουν ό,τι είχε συμφωνηθεί. Τα κοινοβούλια λοιπόν αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει. Αν αλλάξει αυτό θα πρέπει να απευθυνθώ στο Γερμανικό Κοινοβούλιο».
Εάν κάποιος ζητούσε από την Γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί».
Απάντηση από Μαξίμου
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «υπερβολικός» ήταν ο «θόρυβος» που έχει προκληθεί από την φράση του «είναι η εφαρμογή ανόητε». «Αν πάλι κάποιοι εκτιμούν ότι ο κ. Σόιμπλε προκάλεσε τον πρωθυπουργό, τότε θα πρέπει να κατάλαβαν ότι και ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ανταπάντηση την αιχμή του Γερμανού αξιωματούχου».
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν αισθάνθηκε ούτε προσβεβλημένος ούτε θεώρησε το σχόλιο του κ. Σόιμπλε υβριστικό»
Αντίδραση υπήρξε και από τη Ν.Δ. με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει «Ανεξάρτητα από θέσεις, απόψεις και επιχειρήματα, όλοι οφείλουν να προσέχουν πως εκφράζονται. Και ειδικά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».