20 Ιανουαρίου 2016

Οι εντολές του Κυρίου


Οι εντολές του Κυρίου
Όλες τις εντολές του Θεού πρέπει να τις εφαρμόζει ο χριστιανός, και να μην κάνει διάκριση σε μικρές και σε μεγάλες. Γιατί όλες μας τις έδωσε ο Χριστός για τη σωτηρία μας.
Αν μερικές ήσαν περιττές, δεν θα μας τις έδινε καθόλου. Για να μας τις δώσει, σημαίνει ότι πρέπει να τις εφαρμόζουμε όλες, χωρίς εξαίρεση. Και να μη λέμε «αυτή ή εκείνη δεν είναι και τόσο σπουδαία».

Όχι, είναι αμαρτία όπως και οι άλλες, γιατί ο Χριστός είπε ότι Αυτός είναι η Αλήθεια, επομένως απαγορεύεται σ᾿ αυτούς που θέλουν να Του μοιάσουν κάθε ψέμμα, μικρό ή μεγάλο.
Ο σκοπός για τον οποίο ήρθε ο Χριστός στον κόσμο είναι να μας σώσει, αφού πρώτα καθαρίσει την ψυχή μας από κάθε αμαρτία και βγάλει από μέσα μας την κακία που κατατρώει την ψυχή και της αφαιρεί την ουράνια ομορφιά.
Με τις εντολές του ο Θεός θέλει να επαναφέρει την ψυχή μας στην αρχαία κατάστασή της, τότε που ήταν αγνή και καθαρή, όπως βγήκε από τα χέρια Του κατά την ώρα της δημιουργίας.
Όποιος προσπαθεί να εφαρμόζει στη ζωή του τις εντολές του Χριστού, αυτός πραγματικά τον αγαπά, όπως είπε ο ίδιος: «ο έχων τας εντολάς μου και τηρών αυτάς, εκείνός εστιν ο αγαπών με»και θα τον δοξάσω μια μέρα, στη Δεύτερη Παρουσία μου.
Τις εντολές του Θεού πρέπει να τις εφαρμόζουμε όχι για τον φόβο της κολάσεως ούτε περιμένοντας κάποια αμοιβή, αλλά μόνο από αγάπη προς τον Θεό. Αν εφαρμόζουμε στη ζωή μας τις εντολές του Κυρίου, θα βλέπουν οι άνθρωποι τα καλά μας έργα και θα δοξάζεται ο Επουράνιος Πατέρας μας.
Οι εντολές του Θεού δεν είναι βαρειές γι᾿ αυτούς που αγαπούν τον Θεό, όπως βεβαίωσε ο ίδιος ο Κύριος λέγοντας: «ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν».
Αυτός που καταργεί και την παραμικρή εντολή του Χριστού, θα ονομαστεί ελάχιστος στη Βασιλεία του Ουρανών. Οι εντολές του Θεού είναι γιατρικά που δόθηκαν απ᾿ Αυτόν για να θεραπεύσουμε τα πάθη της ψυχής μας. Και όταν χρησιμοποιούμε τα φάρμακα των εντολών του Κυρίου αποκτούμε πάλι την ψυχική μας υγεία.
Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς την εργασία των εντολών δεν επέρχεται μέσα μας ψυχική κάθαρση. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος που βάδισαν όλοι οι άγιοι. Επομένως ας μη ζητάμε άλλο τρόπο για να προσεγγίσουμε τον Θεό, παρά αυτόν μόνο που μας παρέδωσε ο Ίδιος με τις θείες και άγιες εντολές Του.
Η «δωρεάν Χάρις» δίνεται στους αγωνιστές του νόμιμου δρόμου της αρετής, σ᾿ αυτούς δηλαδή που κουράζονται και αγωνίζονται να εφαρμόζουν με υπομονή και επιμονή τις εντολές του Κυρίου. Η καθαρότητα της ψυχής και το πλησίασμα του Θεού θέλουν δουλειά πνευματική. Στον πλούσιο εκείνο που ρώτησε πως θα κληρονομήσει την αιώνια ζωή, ο Κύριος απάντησε: «Τήρησον τας εντολάς».
Ας μισήσουμε λοιπόν την αμαρτία και ας προσπαθούμε σ᾿ ολόκληρη την ζωή μας να εφαρμόζουμε τις εντολές του Κυρίου, γιατί αυτό είναι το ψυχικό μας συμφέρον και το «κλειδί»της Βασιλείας των Ουρανών.
Από το βιβλίο: «Η άσκηση στη ζωή μας»
Βασισμένο στους Ασκητικούς Λόγους του αββά Ισαάκ του Σύρου - Εκδόσεις: «Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού Αττικής»  

agioritikovima,gr