13 Ιανουαρίου 2016

Αντίο Νίκο Παναγιωτόπουλε

Αριστείδης Μπαλτάς, Yπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
«Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την απώλεια του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενός από τους σπουδαίους δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου της Μεταπολίτευσης. Αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο δεκαεφτά ταινιών μεγάλου μήκους, ο εμβληματικός σκηνοθέτης υπήρξε έμπνευση και δάσκαλος της νέας γενιάς Ελλήνων σκηνοθετών. Η απουσία του θα είναι αισθητή στον χώρο της τέχνης του κινηματογράφου, αλλά οι ταινίες του, όπως 'Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας', 'Αυτή η νύχτα μένει' ή 'Τα οπωροφόρα της Αθήνας', θα μας θυμίζουν πάντα την πολύτιμη συνεισφορά του στην τέχνη του».

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπηρέτησε ακάματα το χώρο του κινηματογράφου,  δημιουργώντας ιστορίες και εικόνες  μέχρι τη τελευταία στιγμή της ζωής του. Για πενήντα χρόνια  ήταν αφιερωμένος στην έβδομη τέχνη αφήνοντας  πίσω  πλήθος ταινιών. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ένας άνθρωπος αντισυμβατικός και τρυφερός με μεγάλη αίσθηση κριτικής και αυτοσαρκασμού, δημιουργούσε πρώτα για τον ίδιο, «για να ξεγελάει το χρόνο».
Οι άνθρωποι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη βαθιά του λύπη  για το θάνατο του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Απ' τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπηρέτησε το όραμά του για τον κινηματογράφο με πάθος και διέγραψε μια πορεία πλούσια σε εικόνες και συναισθήματα που σφράγισαν τον ελληνικό κινηματογράφο. Πάντοτε ανήσυχος και δημιουργικός, έχτισε τον κινηματογραφικό του κόσμο με συνέπεια και αντισυμβατική ματιά, επηρεάζοντας τις νεότερες γενιές σκηνοθετών. Το διαχρονικό έργο του θα μας συντροφεύει, όπως και οι ξεχωριστοί, ανατρεπτικοί ήρωές του.

Η απώλειά του θλίβει όλο τον κόσμο του ελληνικού Κινηματογράφου. Στη σύζυγό του Μαριάννα και στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Τομέας Πολιτισμού «Το ποτάμι»

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έφυγε ξαφνικά από κοντά μας.

Ο ελληνικός κινηματογράφος αλλά και η Ελλάδα έχασαν ένα σημαντικό άνθρωπο. Αντισυμβατικός και ελεύθερος, ο φιλόσοφος της τέχνης και της ζωής δεν είναι πλέον μαζί μας. Η απώλεια είναι μεγάλη. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
ΤΟ ΒΗΜΑ