18 Ιανουαρίου 2016

Κομισιόν: Εξηγήστε μας πρώτα το ασφαλιστικό και μετά ερχόμαστε

Από τα πλέον επίσημα χείλη επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή που υπάρχει με το ασφαλιστικό και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τους ελεγκτές των δανειστών.
«Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν όταν υπάρξουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ανίκα Μπράικχαρτ.
Οι επικεφαλής των ελεγκτών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα - παρά τον αρχικό σχεδιασμό που έλεγε ότι θα βρίσκονταν σήμερα στην Ελλάδα - παρά μόνο όταν λάβουν λεπτομερή και κοστολογημένα στοιχεία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου.
Η κυρία Μπράικχαρτ αρνήθηκε, ωστόσο, να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ίδιο το ασφαλιστικό σχέδιο και αρκέστηκε να πει ότι «το μελετούμε, ωστόσο δεν πρόκειται να προβούμε σε εκτίμηση πριν δούμε τις λεπτομέρειες».
Τι ζητούν οι δανειστές
Οι δανειστές και ιδιαιτέρως το ΔΝΤ ετοιμάζονται να σκληρύνουν τη στάση τους απαιτώντας επιπλέον «κούρεμα» όλων των βασικών παροχών που προβλέπει η πρόταση Κατρούγκαλου.

Οι νέες απαιτήσεις που προβάλλουν είναι η βασική σύνταξη να κατέβει στα 360 ευρώ από 384 ή εναλλακτικά να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500). Επιμένουν επίσης στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της ενώ θέτουν αιφνιδίως και θέμα εφάπαξ. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζουν το θεσμό «πολυτέλεια» την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλες, οι δανειστές προβάλλουν τις εξής ενστάσεις σε σχέση με την πρόταση Κατρούγκαλου:
- Δεν έχουν στα χέρια τους λεπτομερή ποσοτικοποίηση της μεταρρύθμισης. Δε γνωρίζουν τι ύψους εξοικονόμηση των δαπανών θα επιφέρει το σχέδιο σε βάθος χρόνου. Κατά την κυβέρνηση τα ποσοτικά στοιχεία είναι διαπραγματευτικό χαρτί που θα «ανοιχτεί» ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας έστειλε με email αναλογιστική μελέτη στους δανειστές που δείχνει ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης αποδίδει καρπούς με αποτέλεσμα το 2019, το ασφαλιστικό σύστημα να εμφανίζει πλεονάσματα! Είναι φανερό ωστόσο ότι αμφισβητούν τη μελέτη ή θέλουν περαιτέρω στοιχεία.
- Επιθυμούν να συμπιεστούν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων ώστε να κουρευτεί τόσο η βασική όσο και η αναλογική σύνταξη.
Οι δανειστές δε συμμερίζονται την άποψη Κατρούγκαλου περί νομοσχεδίου κοινωνικά μεροληπτικού υπέρ των φτωχότερων και των μεσαίων εισοδημάτων. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι δεν επιτυγχάνεται δικαιοσύνη και ισονομία όταν προστατεύεται ο συνταξιούχος των κατωτάτων ορίων ο οποίος είχε χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης.
- Δε δέχονται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης. Δεν αποκλείεται ωστόσο να δεχθούν να συζητήσουν μικρότερη αύξηση. Η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι αν απορριφθεί η πρόταση, δε θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ.
- Έκαναν παρέμβαση στο ύψος των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ντέκλαν Κοστέλο ζήτησε να μειωθούν οι επιπρόσθετες επιβαρύνσεις υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (6,95%) επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ.
tilegrafrafima.gr