12 Ιανουαρίου 2016

Στους «σκληρούς» πριν το Εurogroup tsakalotos-dijsselbloom.jpgΤο Άμστερνταμ είναι ο σημερινός σταθμός του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που συνεχίζει την περιοδεία του ανά την Ευρώπη με τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης.
Μετά τη Ρώμη, τη Λισαβόνα, το Παρίσι και το Ελσίνκι, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του και πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «η ελληνική αξιολόγηση θα κρατήσει μήνες και όχι εβδομάδες».
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία, αλλά δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για «γνωστούς κύκλους που δυναμιτίζουν το κλίμα».
Αύριο ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί στο Βερολίνο, όπου τον αναμένει ο σκληρότερος όλων Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ την Πέμπτη θα συμμετάσχει στο πρώτο Eurogroup της χρονιάς. Η Ελλάδα δεν θα είναι κεντρικό θέμα σε αυτή τη συνεδρίαση από τη στιγμή που εκκρεμεί η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος.
Όπως όλα δείχνουν, αυτή θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και σύμφωνα με τοχρονοδιάγραμμα των θεσμών θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 ημέρες.
Θα ακολουθήσει η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δηλαδή η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να δανείζονται απευθείας από τηνΕΚΤ και όχι από τον ακριβό ELA, καθώς τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν και πάλι να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα.
Με βάση το ίδιο χρονοδιάγραμμα, τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το χρέος. Μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.