22 Φεβρουαρίου 2016

ΝΕΟ ΚΟΛΠΟ ΣΕ 35ΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΛΟΓΩ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ

Αθήνα 22 Φεβρουαρίου 2016.


                             ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ
Νέο κόλπο σε 35χρονη , της οποία είχε αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου λόγω καρκίνου, δημιούργησαν Έλληνες γιατροί!
Η πρωτοποριακή επέμβαση έγινε στην κλινική  Πλαστικής Χειρουργικής-Μικροχειρουργικής  του Γενικού Νοσοκομείο Αθηνών  «Γ. Γεννηματάς» από τον διακεκριμένο πλαστικό χειρουργό – μικροχειρουργό Δρ Ανδρέα Γραββάνη.

 Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχής και η νεαρή γυναίκα, η οποία είχε υποβληθεί πριν από τρία χρόνια σε ολική αφαίρεση κόλπου για ογκολογικούς λόγους, απολαμβάνει πλέον μια φυσιολογική ερωτική και οικογενειακή ζωή .
« Το νεαρό της ηλικίας της ασθενούς και η άριστη πρόγνωση για την εξέλιξη της νόσου ήταν τα  επιπλέον κίνητρα για να  της δώσουμε πίσω μια φυσιολογική ερωτική και οικογενειακή ζωή , παρά τις μεγάλες χειρουργικές προκλήσεις της επέμβασης» ανέφερε  ο Δρ Ανδρέας Γραββάνης.
Παρόμοιες επεμβάσεις ολικής αποκατάστασης κόλπουμετά από ογκολογικές εκτομές είναι σπάνιες σε παγκόσμιο επίπεδοκαι η διεθνής εμπειρία από ολικές αποκαταστάσεις κόλπου βασίζεται κυρίως σε περιπτώσεις εκ γενετής απλασίας του κόλπου (σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser).
Στις περιπτώσεις αυτές η ανακατασκευή του κόλπου γίνεται συνήθως με μισχωτό εντερικό κρημνό (μετάθεση τμήματος του σιγμοειδούς).
«Οι δυσκολίες  όμως στην περίπτωση της 35χρονης Ελληνίδας ήταν η προγενέστερη συνοδός εντερεκτομή και η  μετεγχειρητική ακτινοβολία που καθιστούσαν την χρήση οποιουδήποτε εντερικού κρημνού εξαιρετικά υψηλού ρίσκου» συμπλήρωσε ο Δρ Γραββάνης και πρόσθεσε
« Δεδομένης της εμπειρίας μας με τον κρημνό TUG (Transverse upper gracilis) από την χρήση του ως ελεύθερου κρημνού στην μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού, αποφασίσαμε να ανακατασκευάσουμε το κόλπο της ασθενούς χρησιμοποιώντας δυο κρημνούς από την έσω επιφάνεια των μηρών της.  Ο κρημνός αυτός πλεονεκτεί στο ότι συνοδεύεται από μηδαμινή νοσηρότητα και αισθητικά εγκαταλείπει το αποτέλεσμα ενός thigh lift (ανόρθωση μηρών). Με την μέθοδο αυτή ανακατασκευάσαμε έναν κόλπο περί τα 14 εκατοστά μήκος, πλήρως λειτουργικό και με άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα».
Η 35χρονη λίγο καιρό μετά την επέμβαση, χωρίς καμία επιπλοκή, επέτρεψε σπίτι της και ζει μια φυσιολογική ζωή με τον σύζυγο της.
Από την πλευρά της δεν  παραλείπει  να ευχαριστεί  για την βοήθεια που της πρόσφερε  αρχικά η  γυναικολογική ομάδα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα για την  ογκολογική επέμβαση που την απάλλαξε  από τον καρκίνο με την αφαίρεση του κόλπου και στη συνέχεια την ομάδα της   Πλαστικής Χειρουργικής-Μικροχειρουργικές  του Γενικού Νοσοκομείο Αθηνών  «Γ. Γεννηματάς» για  την δημιουργία του νέου κόλπου της.
«Οι Έλληνες γιατροί όχι μόνο  με έσωσαν από τον καρκίνο αλλά μου χάρισαν και πάλι μια φυσιολογική ζωή συνηθίζει να λέει η 35χρονη».
« Το ιδιαίτερο αυτό περιστατικό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναγκαιότητας για δια-επιστημονική προσέγγιση (multidisciplinary) των σύνθετων προβλημάτων των ασθενών, όπου η Πλαστική-Επανορθωτική Χειρουργική δίνει την δυνατότητα λειτουργικής και αισθητικής αποκατάστασης των ελλειμμάτων που προκύπτουν από ογκολογικές εκτομές διάφορων ειδικοτήτων» εξήγησε ο Δρ Ανδρέας Γραββάνης και κατέληξε.
«Αν και  η συγγενής απλασία του κόλπου (σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser) είναι σπάνια, μόλις 1/4500 ζώντες γεννήσεις, οιτμηματικές κολπεκτομέςστα πλαίσια μιας ογκολογικής εκτομής είναι συχνότερες. Η προεγχειρητική δια-επιστημονική προσέγγιση και άμεση αποκατάσταση της ογκολογικής εκτομής μπορεί να εξασφαλίσει ογκολογική ασφάλεια και ποιότητα ζωής».
 Η πρωτοποριακή επέμβαση και οι διαφοροποιήσεις της σε σχέση με προγενέστερες μεθόδους που έχουν περιγραφεί,δημοσιεύθηκε από τον Δρ Ανδρέα Γραββάνη και Συνεργάτες  του στο έγκριτο περιοδικό Journal of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery.
 www.athensmicrosurgery.gr. Tηλ: 69444 555 75