12 Φεβρουαρίου 2016

Πάτρα: Στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στο Παλαίφατο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, μετέβη από της 6 έως της 8 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, για λόγους προσκυνηματικούς.
Ο Σεβασμιώτατος, έγινε δεκτός από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο τον Β’ και έτυχε φιλοξενίας και πολλής αγάπης στο Πατριαρχείο.
Εξ’ άλλου ο Σεβασμιώτατος, συνδέεται με φιλία από παλαιά με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο.
Τον Σεβασμιώτατο συνόδευσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, προιστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών και ο π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός, προιστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών.
Την Κυριακή 7η Φεβρουαρίου 2016 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εχοροστάτησε κατά τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας, συμπροσευχομένων εν τω Παραθρονίω του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφ. Επισκόπου Ναυκράτιδος κ.Μελετίου, Καθηγουμένου της Πατριαρχικής Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα, παρόντος και του Εντιμ. Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ.Εμμαν. Κακαβελάκη.
Ελειτούργησε με ευλογία του Μακαριωτάτου ο π. Θεοδόσιος, ενώ στο αναλόγιο έψαλε με άλλους Πατέρες του Πατριαρχείου, ο π. Αμβρόσιος.Προ της Απολύσεως, ο Μακαριώτατος ετέλεσε Τρισάγιο υπέρ του αοιδίμου προκατόχου και Γέροντός Του, Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Παρθενίου και εν συνεχεία καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και την συνοδεία του.
Με θερμούς λόγους ο Πατριάρχης παρουσίασε στο Εκκλησίασμα τον Μητροπολίτη Πατρών, ομιλώντας για την πολυχρόνια αδελφική φιλία που τους συνδέει, ενώ στο πρόσωπό του, ευχαρίστησε την Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος για την πολύτιμο αρρωγή στο Ιεραποστολικό έργον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και όλως ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμον, τονίσας ότι κανένα γεγονός δεν είναι δυνατόν να σκιάση τις αδελφικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών και των Προκαθημένων αυτών.
Επίσης ο Πατριάρχης έκανε ευγνώμονα αναφορά στο πρόσωπο του Κρητικής καταγωγής μεγάλου συγχρόνου Ιεραποστόλου, αειμνήστου π.Χαρίτωνος Πνευματικάκη, ο οποίος ξεκίνησε από την Πάτρα και έφτασε στα βάθη της Αφρικής, στο Κογκό, με το σύνθημα "χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας"!
Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος αντιφώνησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη εκφράσας την χαρά του για την επίσκεψή του στην Αλεξάνδρεια, τον θαυμασμό του για το πολυσχιδές έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο και την ευχή του ο Θεός να διατηρή άσβεστο τον Φάρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στο Δευτεροθρόνο Πατριαρχείο μας.
Το απόγευμα της Κυριακής ετελέσθη ο Εσπερινός στο παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων εντός του Πατριαρχείου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου κ.κ. Θεοδώρου και την επομένη, ημέρα Δευτέρα, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου.
Ο Σεβασμιώτατος μετά της συνοδείας του, επεσκέφθησαν την περιοχή της Νιτρίας, όπου ήνθησε ο Μοναχισμός (έρημος της Νιτρίας) και όπου τώρα ευρίσκονται τα Μοναστικά κέντρα των Κοπτών. Στο ένα εξ’ αυτών φυλάσσεται, το ιερό Λείψανο του Οσίου Παισίου. (Πρόκειται για μεγάλα Κοπτικά μοναστικά συγκροτήματα, αφού το καθένα από αυτά αριθμεί πάνω από 200 Κόπτες μοναχούς).
Επίσης, ξαναγήθηκαν τη ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου ήνθισε ο Ελληνισμός και μένουν ζωντανά τα σημάδια της δόξης και του μεγαλείου του Ελληνισμού.
Thebest.gr