13 Φεβρουαρίου 2016

Με τον υψηλότερο ρυθμό της 7ετίας αναπτύχθηκε η κυπριακή οικονομία

Λευκωσία
Ως επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης εκλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης την ανακοίνωση ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 είναι 1,6%, ο οποίος είναι ο ψηλότερος των τελευταίων επτά ετών.

«Οι προβλέψεις των μονίμως διαφωνούντων διαψεύδονται με ηχηρό τρόπο για ακόμη μια φορά» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών σε γραπτή του δήλωση, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στα Συμβούλια Εurogroup και Εcofin.

Σύμφωνα με τον ίδιο προκύπτουν πλέον οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων ευκαιριών στην οικονομία. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι παραμένει βασική προϋπόθεση η προσήλωση στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

«Οφείλουμε να μείνουμε μακριά από εκείνες τις ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος που είχαν οδηγήσει την οικονομία μας στα πρόθυρα της συνολικής κατάρρευσης» αναφέρει ο Χ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 είναι θετικός και υπολογίζεται σε +2,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο +2,7%.

Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: Ξενοδοχεία και Εστιατόρια, Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές δραστηριότητες, Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο, Μεταποίηση, Κατασκευές, Μεταφορές καθώς επίσης και οι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί.
Newsroom ΔΟΛ