8 Φεβρουαρίου 2016

«Διαβολοβδομάδα» ξεκινά για την κυβέρνηση

«Διαβολοβδομάδα» ξεκινά για την κυβέρνηση

Ένα οκταήμερο φωτιά ξεκινά για την κυβέρνηση, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, τους αγρότες και τα αυξανόμενα μπλόκα, το μεταναστευτικό, την εσωκομματική γκρίνια των βουλευτών που δεν μπορούν να εμφανιστούν στις (αγροτικές κυρίως) περιφέρειες, αλλά και την συζήτηση για πρόωρες εκλογές και οικουμενική κυβέρνηση.
Και εν μέσω όλων αυτών να προχωρήσει και όλα εκείνα που άφησε ως εκκρεμότητες η τρόικα έτσι ώστε την Δευτέρα σήμερα οκτώ να δηλώσει έτοιμη στην τρόικα ώστε να ξεκινήσει το κυρίως πιάτο της αξιολόγησης που θα μας αποφέρει 5,7 δισ.
Το δυστύχημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι παραμένει με την πλάτη στον τοίχο καθώς δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέξει αν θέλει ή δεν θέλει να πάρει αυτά τα χρήματα.
Ως εκ τούτου είναι εγκλωβισμένο να κάνει ό,τι ζητήσουν οιδανειστές και να προσπαθήσει ταυτόχρονα να επικοινωνήσειτα μέτρα στους πολίτες ως μία θυσία προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη αναδιάρθρωση του χρέους. Κι αυτό διότι μόνο οι υποχρεώσεις του Φεβρουαρίου - Μαρτίου είναι 3,6 δισ.. Με απλά λόγια, όσο θα προχωρά η διαπραγμάτευση και θα πλησιάζουν οι ημερομηνίες αποπληρωμών, τόσο θα «σφίγγουν τα γάλατα». Άλλωστε γι’ αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτοςπροσδιόρισε την ημερομηνία του τέλους των συζητήσεων στις 26, 27 ή 28 Φεβρουαρίου.
Το θέμα είναι, ότι όλα βρίσκονται στον αέρα.
Στο ασφαλιστικό οι διέξοδοι της κυβέρνησης για να αποφύγει τις περικοπές των κύριων συντάξεων, κλείνουν η μία μετά την άλλη έχοντας μετατρέψει σε μονόδρομο την επίτευξη της περικοπής της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δισ.
Στο φορολογικό η διαρροή της νέας κλίμακας που εμφάνισε το 50% ως λύση που μεταφέρει τα βάρη στους πλούσιους λίγο έπεισε την τρόικα.
Το ίδιο και το 40% ή 45% στα ενοίκια, αν κι αυτό θεωρητικά είναι ευκολότερο να αποφέρει τα 200 εκατομμύρια που έχουν υπολογιστεί. Από εκεί και πέρα το ελληνικό εισπρακτικό σύστημα εξακολουθεί να έχει για τους δανειστές, τη μορφή σουρωτηριού με την τρύπα στον προϋπολογισμό να ξεπερνά το 1 δισ. Άλλωστε σχεδόν καμία από τις φορολογικές εξαγγελίες δεν τους ικανοποιεί.
Ούτε ο φόρος στα φρουτάκια και τις στήλες του ΟΠΑΠ(εμπεριέχει και νομικές επιπλοκές), ούτε ο φόρος στο κρασί, ενώ δεν προχωρούν ικανοποιητικά η περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατομμύρια και η εφαρμογή του αυξημένου φόρου στα ενοίκια. Επιπλέον η τοποθέτηση Τσακαλώτου, ότι έχουμε συμφωνήσει στην αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού και του φορολογικού και το μόνο που μένει είναι οι παράμετροι, λίγο πείθει ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά. Άλλωστε ως γνωστόν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και εδώ δεν είναι ούτε λίγες, ούτε καν λεπτομέρειες.
Και το χειρότερο είναι ότι ενώ μέχρι τώρα ΔΝΤ καιΕυρωπαίοι εμφανίζονταν να έχουν διαφωνίες μεταξύ τους για το ύψος του δημοσιονομικού κενού (το ΔΝΤ έλεγε 1,8 δισ. και οι Ευρωπαίοι 900 εκατ.) τώρα, μετά και την έκθεση της Κομισιόν με τις χειμερινές εκτιμήσεις, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι συντάχθηκαν (ξανά) με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν ότι θα διατηρήσουν το Ταμείο στο πρόγραμμα και ως εκ τούτου θα εξοικονομήσουν πόρους του ESM που δεν θέλουν να κατευθύνουν για άλλη μία φορά στον Πίθο των Δαναΐδων, όπως θεωρούν τη χώρα μας.

newpost.gr