24 Φεβρουαρίου 2016

Γιούνκερ: Είμαστε σε διαμάχη με την Αυστρία για το προσφυγικόΣτρασβούργο, Γαλλία
Κατά των εθνικών λύσεων τάχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει» σημείωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της πρωτομιλίας του.

Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία, ωστόσο αρνήθηκε πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας την Ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι η ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί τηΔευτέρα 7 Μαρτίου, στην οποία, όπως ανέφερε, θα κριθεί «το μέλλον της Σένγκεν».

Επιπλέον, ο κ. Τουσκ επισήμανε πως πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός».

«Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» είπε ο Ντ. Τουσκ, ωστόσο προσέθεσε ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».

«Πρέπει να βελτιώσουμε το συντονισμό, να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους που έχουμε ψηφίσει από κοινού» σημείωσε ο Τουσκ και συμπλήρωσε ότι οι κοινές αποφάσεις αφορούν τόσο τη μετεγκατάσταση όσο και την επαναφορά σε μία κατάσταση όπου όλα τα κράτη-μέλη σέβονται τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Για όλα αυτά, συνέχισε, θα χρειαστεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις επενδύοντας στη διάσωση της Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της.

Τέλος, επισήμανε ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και έκανε έκκληση να μην σταματήσει κανείς τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Βερολίνο: Δεν σχολιάζουμε εθνικά μέτρα

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εθνικά μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στην συνάντηση της Βιέννης.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας κατέστησαν για μία ακόμη φορά σαφείς ο στόχος και η προσήλωση της γερμανικής κυβέρνησης και όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων: εστιάζουμε στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στις αποφάσεις του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πάνω σε αυτό εξακολουθεί να επικεντρώνεται η κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στην Αυστρία, μπορώ μόνο να πω ότι ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν σχολιάζω εθνικά μέτρα σε αυτό το πλαίσιο, αλλά παραπέμπω στο ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή συμφωνία ή λύση σε αυτό το θέμα. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», δήλωσε η κυρία Βιρτς και απέφυγε να αξιολογήσει «ειδικά αυτές τις μεμονωμένες συναντήσεις».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία δέχθηκε αλλεπάλληλα ερωτήματα σχετικά με την αποψινή συνάντηση, η γερμανική κυβέρνηση, «σε όλα αυτά τα θέματα των εξωτερικών συνόρων, αλλά και στο θέμα της κατανομής των προσφύγων εντός Ευρώπης, παραμένει της ίδιας άποψης και επιδιώκει να επιτύχει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση ή να φτάσει σε μια συναίνεση».

Ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τόνισαν πόσο σημαντική είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

«Το τι συμβαίνει τώρα σε μεμονωμένα σύνορα δεν μπορώ να το σχολιάσω ως κυβερνητική εκπρόσωπος. Πρόκειται για εθνικά μέτρα. Αλλά πιστεύω ότι αυτά τα σημεία θα τεθούν σίγουρα στην συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, όπου θα συνεννοηθούν για το θα γίνει, τι θα σχεδιαστεί και το τι είναι ενδεδειγμένο και καλύτερο να γίνει στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ιδέας και της συνεννόησης» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ