17 Φεβρουαρίου 2016

Στην Κύπρο θα συναντηθούν οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Αντιοχείας – Τι συζήτησαν ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος και ο Αναστασιάδης -

Στην Κύπρο θα συναντηθούν οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Αντιοχείας – Τι συζήτησαν ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος και ο Αναστασιάδης

Οι Πατριάρχες Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, ύστερα από πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, θα συναντηθούν στην Κύπρο, όπου θα συνεδριάσουν κεκλεισμένων των θυρών, σε μια προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο Πατριαρχείων.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, εξέφρασε την ευχή, το πρόβλημα να επιλυθεί.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αντιόχειας για το θέμα δικαιοδοσίας στο Κατάρ, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είπε ότι «συζητήσαμε ήδη (το θέμα) στη μεγάλη Σύνοδο των Προκαθημένων στη Γενεύη και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πήρε την πρωτοβουλία, αφού με προσκαλέσει και μένα από την Αλεξάνδρεια, να έρθουν οι δύο Πατριάρχες, των Ιεροσολύμων και Αντιοχείας, και κεκλεισμένων των θυρών να καθίσουμε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, εδώ στη Λευκωσία, και πιστεύω όταν ανοίξει η πόρτα να έχουμε επιλύσει αυτό το θέμα, ώστε μονιασμένοι να πάμε στην Αγία και μεγάλη Σύνοδο, στις 19 Ιουνίου στη γενέτειρα μου την Κρήτη».
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, που σήμερα άγει τα ονομαστήριά του, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που με δέχθηκε με πολλή αγάπη σήμερα που είναι και η ονομαστική μου εορτή. Επιθύμησα να αφήσω την Αλεξάνδρεια και την έδρα μου και να έρθω εδώ στο ευλογημένο νησί της Κύπρου για να εορτάσω τα ονομαστήρια μου. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο για το ότι συζητήσαμε για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το δικό μου Πατριαρχείο, στο οποίο υπάγεται ολόκληρη η Αφρική, αλλά κυρίως για τα θέματα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και για τα κράτη γύρω από τη βόρειο Αφρική, όπου καταπατούνται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Πρόεδρος είναι πάντα κοντά μας και τον παρακάλεσα να υποστηρίξει με όλη του την καρδιά το τρίγωνο με τόσες ελπίδες, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος.
Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο διότι έδωσε ‘σπίτι’ για το Πατριαρχείο μας, έδωσε το Ναό του Αγίου Σάββα στην παλαιά Λευκωσία, ώστε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας να έχει το δικό του χώρο. Είμαστε τα παλαίμαχα Πατριαρχεία: η Αντιόχεια, τα Ιεροσόλυμα, η Αλεξάνδρεια. Η Εκκλησία της Κύπρου με τον Αρχιεπίσκοπο άνοιξαν την αγκαλιά τους για να μας δώσουν μια ‘γωνιά’ για να ερχόμαστε όποτε μπορούμε και να συζητάμε τα προβλήματα, μα πάνω από όλα για να είμαστε μια οικογένεια, μια οικογένεια της Μέσης Ανατολής με το ένδοξο παρελθόν και την Ιστορία, ενώ το μέλλον προδιαγράφεται αισιόδοξο».
- See more at: http://ekklisiaonline.gr/index.php?Itemid=976&id=11551:stin-kypro-tha-synantithoyn-oi-patriarxes-ierosolymon-kai-antioxeias-ti-syzitisan-o-aleksandreias-theodoros-kai-o-anastasiadis&option=com_k2&view=item#sthash.WnwWBQJu.dpuf