8 Ιουνίου 2016

Το οικονομικό ντόμινο θα προκαλέσει το Brexit

Το οικονομικό ντόμινο θα προκαλέσει το Brexit

Ζημιά στην ανταγωνιστικότητα της ελβετικής οικονομίας παραδόξως προκαλεί το προβάδισμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit) στις τελευταίες δημοσκοπήσεις περί της έκβασης του επικείμενου βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά τους πολλαπλούς δεσμούς που διασυνδέουν τις οικονομίες σήμερα.

Η φαινομενική ενίσχυση της απήχησης του Brexit μεταξύ των ψηφοφόρων της Βρετανίας αυξάνει σημαντικά την αβεβαιότητα για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και οράματος, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναζητούν καταφύγια για την προστασία τους από την ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές.

Ένα από αυτά παραδοσιακά είναι το ελβετικό φράγκο, το οποίο η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας – Swiss National Bank (SNB) – καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες τους τελευταίους 18 μήνες να εξασθενήσει έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων, ώστε να καταστήσει φθηνότερα τα ελβετικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και να προκαλέσει πληθωρισμό.

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, το πρόβλημα είναι, ότι η εγκατάλειψη της συναλλαγματικής «οροφής» του φράγκου από την SNB τον Ιανουάριο του 2015 συχνά προκάλεσε τάσεις ισχυρής ανατίμησής του ως νόμισμα «καταφυγής», τις οποίες η SNB καταπολέμησε με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος αλλά και μειώσεις των παρεμβατικών της επιτοκίων.

Μέχρι στιγμής, η πολιτική της SNB αποδίδει, καθώς το φράγκο κατέγραψε τον Μάιο του 2015 το πλέον αδύναμο επίπεδό του έναντι του ευρώ στους τελευταίους 18 μήνες.

Η σκληρή δουλεία της SNB κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω του κινδύνου του Brexit, που αυξάνει την πίεση ανατίμησης ελβετικού φράγκου λόγω επιλογής του από ολοένα και περισσότερους επενδυτές που ανησυχούν για τον ενδεχόμενο κίνδυνο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τις συνέπειες που αυτό θα είχε για τις αγορές της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το τέλος του 2007 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 – τα χρόνια της χρηματο-οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους της ευρωζώνης – το φράγκο ενισχύθηκε σχεδόν κατά 50%, αναγκάζοντας την SNB να θέσει ανώτατο όριο τα 1,20 ευρώ ανά φράγκο.

Χθες, Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, το ελβετικό νόμισμα πήρε μια γεύση για το τί θα σήμαινε ένα Brexit: Τρεις απανωτές δημοσκοπήσεις έδωσαν προβάδισμα στο Brexit και το φράγκο βρέθηκε να πραγματοποιεί μεγάλα ημερήσια κέρδη, ενώ διευρύνθηκε το κόστος αγοράς φράγκων έναντι ευρimaώ στα δικαιώματα προαίρεσης ενός μηνός.

tilegrafima.gr