15 Ιουνίου 2016

Παγκόσμιος συναγερμός για το Brexit

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος
«Βροχή» δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το Brexit παίρνει κεφάλι, ενώ απομένουν μόλις οκτώ ημέρες για την διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου θα κρίνει το μέλλον της Βρετανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την πλάτη στον τοίχο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ΕΕ αναμένεται να δεχθεί μεγάλες πιέσεις για να παραιτηθεί.
Άλλωστε, την θέση του στην ηγεσία των Συντηρητικών εποφθαλμιά ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, σημαίνων στέλεχος του κόμματος αλλά και πρωτεργάτης της εκστρατείας υπέρ του Brexit.
Είναι πολλά τα στελέχη των Τόρις που υποστηρίζουν την απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ευρώπη, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο Κάμερον δεν κατάφερε να συσπειρώσει ούτε το κόμμα του.
Ενδεικτική των τριγμών που έχει προκαλέσει στους κόλπους της Ευρώπης το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας είναι η δήλωση που έκανε πριν από δύο ημέρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τόνισε ότι εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για την Ένωση των 28 κρατών-μελών και για τον δυτικό πολιτικό πολιτισμό γενικότερα.
Πέρα από το ντόμινο εξελίξεων που αναμένεται να υπάρξει σε περίπτωση Brexit, μία ακόμη επίπτωση που ενδέχεται να έχει μία πιθανή απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ακόμη δημοψήφισμα στην Σκοτία, με αντικείμενο την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι Σκοτσέζοι επιθυμούν μεν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ του Brexit, τότε υπάρχει σοβαρή περίπτωση να αναζωπυρωθεί το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας.
Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μέσω διαδικτύου και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, η εκστρατεία υπέρ του Brexit καταγράφει προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων.
Η συγκεκριμένη μέτρηση προστίθεται σε μια σειρά ερευνών, στις οποίες οι υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προηγούνται των υπέρμαχων της παραμονής στην ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
Το 47% των πιθανών ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα επιλέξει την έξοδο από την ΕΕ σε σύγκριση με το 40% που επιθυμεί να παραμείνει η χώρα του εντός της ΕΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 2.497 ανθρώπων.
Η εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS επισημαίνει ότι το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει τί θα ψηφίσει ή ότι δεν σκοπεύει να πάει να ψηφίσει.
Πηγή: real.gr