14 Ιουνίου 2016

ΜΕΛΑΘΡΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΟΚΑ- ΛΕΜΕΣΟΣΜια μεγάλη ομάδα ανθρώπων από όλη την Κύπρο, εμπνευσμένοι από τα ιδανικά του αγώνα της ΕΟΚΑ και θέλοντας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους αγωνιστές και στο σύνολο του λαού, οργανώθηκαν σε σώμα με την επωνυμία «Φίλοι του Μελάθρου».
Οι «Φίλοι του Μελάθρου» προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες τόσο για την  εκπλήρωση των σκοπών του Μελάθρου όσο και για την οικονομική του στήριξη, σε συνεργασία με το Δ.Σ. του Μελάθρου. Μετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις της «Οδού Ελευθερίας» και οργανώνουν την ετήσια συνεστίαση, την Πανήγυρη των Αγίων Αναργύρων και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο. 
Οι Φίλοι του Μελάθρου έχουν Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε δύο χρόνια και διατηρούν τοπικές επιτροπές σε όλες τις πόλεις της Κύπρου καθώς και σε πόλεις του εξωτερικού.  Για εγγραφή στους Φίλους του Μελάθρου επικοινωνήστε με τον κο Θεοφάνη Παναγιώτου στα τηλέφωνα επικοινωνίας του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.
Επικοινωνία
Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ
Ιατρικόν Κέντρο - Μονάδα Αποκατάστασης - Στέγη Ηλικιωμένων
Παλώδια
Τ.Θ. 57155
3313 Λεμεσός
Κύπρος

Τηλέφωνα:  ++ 357 25 872287, ++357 25 775555
Φαξ:           ++357 25 774040
E-mail: maeoka@cytanet.com.cy 


Η ιδέα της δημιουργίας του Μελάθρου γεννήθηκε στα μέσα περίπου τη δεκαετίας του 1980. Πολλοί αγωνιστές, που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβιούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες περιφρονημένοι και αβοήθητοι. Πέθαιναν με το παράπονο ότι ούτε η Πολιτεία, ούτε οι συναγωνιστές τους, ούτε το κοινωνικό σύνολο τους συμπαραστάθηκε στις δύσκολές τους στιγμές.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν άφησε ασυγκίνητη την εκτελεστική επιτροπή του Συνδέσμου Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού (Σ.Α.Π.Ε.Λ.). Με επικεφαλής το Γ.Γ. του Σ.Α.Π.Ε.Λ., κ. Ανδρέα Αγγελόπουλο και σκεπτικό το «Χρέος σ’ αυτούς που φύγανε, οφειλή σ’ αυτούς που ζούνε», προώθησε την ιδέα της ίδρυσης του Μελάθρου, την οποία ενστερνίστηκαν όλοι οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών.  Στόχος ήταν η δημιουργία ενός ιδρύματος στο οποίο να παρέχεται ιατρική φροντίδα, περίθαλψη και αξιοπρεπής διαβίωση στα τελευταία στάδια της ζωής των ενοίκων του ιδρύματος. Στις 10 Μαρτίου 1989 εξαγγέλθηκε η δημιουργία Στέγης Ηλικιωμένων Αγωνιστών.
Το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ ιδρύθηκε από τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ το 1990 και ενεγράφη ως Φιλανθρωπικό Ίδρυμα.  Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, με την ευκαιρία των 30 χρόνων του Σ.Α.Π.Ε.Λ., εξήγγειλε την πρώτη εισφορά του Κράτους ύψους £150.000, εγγυήθηκε δάνειο ύψους £900.000 και έθεσε το θεμέλιο λίθο στις 19.4.1992. Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τέλεσε τα εγκαίνιά του στις 26.11.1995, στηρίζοντας οικονομικά και ηθικά την ανέγερση και λειτουργία του.
Για την οικοδόμηση του μεγαλοπρεπούς αυτού Ιδρύματος, που βρίσκεται στην είσοδο της Παλώδιας, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, ουσιαστικά συνέδραμαν:
- Το Κράτος με την έγκριση της Βουλής.
- Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου με Προκαθήμενο το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄, που
  παραχώρησε το χώρο καθώς και σημαντική οικονομική βοήθεια.
- Οι Μητροπόλεις και η Ιερά Μονή Κύκκου με Καθηγούμενο το Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας
  κ.κ. Νικηφόρο.
- Η Ελληνική Πολιτεία με Πρωθυπουργό τον αείμνηστο Αντρέα Παπαντρέου.
- Επώνυμοι πολίτες, Οργανισμοί, Εταιρείες, Οργανωμένα σύνολα και χιλιάδες απλοί άνθρωποι από
  όλες τις επαρχίες. 
    Tο συνολικό κόστος της ανέγερσης και εξοπλισμού του Μελάθρου ανήλθε στο ποσό των £2.700.000. Η έναρξη των εργασιών του ιδρύματος έγινε στις 10.4.1995 και σταδιακά αναπτύχθηκαν οι πιο κάτω υπηρεσίες:

       1) Ιατρικό Κέντρο, το οποίο συμπεριλαμβάνει:
       - Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης
      
       - Εξωτερικά Ιατρεία
     
       - Χημείο
     
       - Ακτινολογικό
       
       - Δελτία Υγείας Αθλητών
     
      2) Στέγη Ηλικιωμένων
      Το Μέλαθρον είναι  βαθιά καταξιωμένο στη συνείδηση του κυπριακού ελληνισμού και χαίρει μεγάλης εκτίμησης και εκτός Κύπρου. Είναι ένα πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο με προσωπικό πέραν των 100 ατόμων, καταρτισμένο και έμπειρο, που προσφέρει, με υποδειγματικό τρόπο, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλους τους τομείς.
Μέχρι σήμερα, το Μέλαθρο έχει εξυπηρετήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας και στόχος του είναι να επεκτείνει συνεχώς τις υπηρεσίες του σε πιο πολλούς πάσχοντες.  Οι εκδηλώσεις της «Οδού Ελευθερίας», η συνεχής ηθική και οικονομική βοήθεια του Κράτους, της Εκκλησίας και του πλήθους των επώνυμων και ανώνυμων ευεργετών του Μελάθρου, πιστεύουμε ότι θα καλύπτει το συνεχώς αυξανόμενο λειτουργικό κόστος.   
Σημαντική είναι η συμβολή, στον τομέα αυτό, του προσωπικού του Μελάθρου, των Φίλων του Μελάθρου, που οργανωμένοι σ’ όλες τις πόλεις συνεργάζονται στενά με το Διοικητικό Συμβούλιο του Μελάθρου, της Ομάδας Μελετών του Μελάθρου που απαρτίζεται από νέους επιστήμονες που στηρίζουν διοικητικά το Μέλθαρο, του Υπουργείου Υγείας καθώς και του συνόλου της υπόλοιπης Πολιτικής Ηγεσίας του τόπου.
Όραμα όλων όσων διοικούν και διαχειρίζονται το Μέλαθρο, είναι να αποδώσουν ένα μικρό αντίδωρο σ’ αυτούς που πρόσφεραν τα πάντα για την Ελευθερία της Πατρίδας μας, να συμβάλουν στην αναβάθμιση και επέκταση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού και να δώσουν ικανοποίηση και περηφάνια σ’ όσους προσφέρουν απλόχερα στο ευαγές αυτό ίδρυμα, που αποτελεί ακόμη μια προσφορά των αγωνιστών στη δοκιμαζόμενη Κύπρο μας.
Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων από όλη την Κύπρο, εμπνευσμένοι από τα ιδανικά του αγώνα της ΕΟΚΑ και θέλοντας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους αγωνιστές και στο σύνολο του λαού, οργανώθηκαν σε σώμα με την επωνυμία «Φίλοι του Μελάθρου».
Οι «Φίλοι του Μελάθρου» προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες τόσο για την  εκπλήρωση των σκοπών του Μελάθρου όσο και για την οικονομική του στήριξη, σε συνεργασία με το Δ.Σ. του Μελάθρου. Μετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις της «Οδού Ελευθερίας» και οργανώνουν την ετήσια συνεστίαση, την Πανήγυρη των Αγίων Αναργύρων και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο. 
Οι Φίλοι του Μελάθρου έχουν Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε δύο χρόνια και διατηρούν τοπικές επιτροπές σε όλες τις πόλεις της Κύπρου καθώς και σε πόλεις του εξωτερικού.  Για εγγραφή στους Φίλους του Μελάθρου επικοινωνήστε με τον κο Θεοφάνη Παναγιώτου στα τηλέφωνα επικοινωνίας του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.


Καλοσωρίσατε στην ιστοσελίδα του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.  Το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ βαδίζει πλέον στον 21ο χρόνο λειτουργίας και προσφοράς του.  Όλοι όσοι ονειρεύτηκαν την ιδέα του Μελάθρου και αγωνίστηκαν για την ίδρυσή του, μπορούν να είναι περήφανοι για το έργο τους.  Κι όσοι απ’ αυτούς δεν είναι πια μαζί μας, μπορούν να αναπαύονται εν ειρήνη  γνωρίζοντας πως άφησαν, με την ίδρυση του Μελάθρου, ένα θεάρεστο έργο πίσω τους, κι από ψηλά μπορούν να καμαρώνουν.
Με τη βοήθεια του Θεού, με τη στήριξη Πολιτείας, Εκκλησίας και λαού, το Μέλαθρον θα συνεχίσει την προσφορά του στους αγωνιστές και σ’ όλο τον κυπριακό λαό.  Μέσα από την ιστοσελίδα μας ευελπιστούμε να σας δώσουμε μια πλήρη εικόνα για το πολυσχιδές έργο και τις πλούσιες δραστηριότητες του Μελάθρου, αλλά και για την ιατρκή φροντίδα και υπηρεσίες που προσφέρονται στο Ίδρυμά μας προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Την ίδια ώρα θέλουμε να πιστεύουμε πως μέσω της ιστοσελίδας μας θα ευαισθητοποιήσουμε και άλλους πολλούς ακόμα, ώστε να έλθουν αρωγοί στις προσπάθειες ενίσχυσης του Ιδρύματος. 
Μαζί, λοιπόν, συνεχίζουμε ...