7 Ιουνίου 2016

Στα 4,33 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη προς την Εφορία το α' τετράμηνο

Αθήνα
Αύξηση 694 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων μέσα σε ένα μήνα, με αποτέλεσμα τα φέσια προς το Δημόσιο να αυξηθούν στο τέλος του πρώτου τετραμήνου στα 4,33 δισ. ευρώ, καταδεικνύοντας ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ήδη εξαντληθεί και μάλιστα πριν αρχίσει η εφαρμογή των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που ψηφίστηκαν, αλλά και πριν αρχίσει η πληρωμή των εκκαθαριστικών φόρου και του ΕΝΦΙΑ.

Αν και η αύξηση των χρεών των φορολογουμένων προς την Εφορία το διάστημα Μάρτιου-Απριλίου (694 εκατ. ευρώ) είναι μικρότερη από αυτή μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου (881 εκατ. ευρώ) εντούτοις την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φορολογούμενοι αποδεικνύει και το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που «χάνει» τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών προς την Εφορία ή τα Ταμεία.

Μαζί με αυτά τα νέα χρέη (που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του τρέχοντος έτους) η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κυνηγάει και τα 83,56 δισ. ευρώ που είναι το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος (αυτό που δημιουργήθηκε έως τις 30/11/2015).

Με ρυθμίσεις και κατασχέσεις η ΓΓΔΕ κατάφερε να εισπράξει το α' τετράμηνο 1,628 δισ. ευρώ από νέα και παλαιά χρέη. Ειδικότερα οι εισπράξεις έναντι παλαιού χρέους αυξήθηκαν τον Απρίλιο φθάνοντας το 1,06 δισ. ευρώ και έναντι νέου χρέους τα 568 εκατ. ευρώ. Οι διαγραφές ανεπίδεκτων είσπραξης παλαιών και νέων χρεών ανήλθαν στα 382 εκατ. ευρώ.

Αργυρώ Τσατσούλη
Newsroom ΔΟΛ