8 Ιουνίου 2016

Η Χίλαρι εξασφάλισε το χρίσμα και πανηγυρίζει την «ιστορική στιγμή»

Η Χίλαρι εξασφάλισε το χρίσμα και πανηγυρίζει την «ιστορική στιγμή»

Λος Αντζελες
Επικρατώντας στις περισσότερες από τις πολιτείες που κρίνονταν την Τρίτη -και ενώ εμφανίζεται μπροστά και στην πολυπληθέστερη όλων Καλιφόρνια- η Χίλαρι Κλίντον έχει σίγουρο το χρίσμα του κόμματός της και γίνεται πλέον η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που διεκδικεί με αξιώσεις το Λευκό Οίκο. «Ιστορική στιγμή» λέει η ίδια, συγχαρητήρια από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Από τις έξι πολιτείες που κρίνονταν στην τελευταία «σούπερ Τρίτη» -μόνη πολιτεία πλέον που μένει για τους Δημοκρατικούς είναι η Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσινγκτον)- η Χίλαρι επικρατεί σε τρεις που έχουν δώσει τελικά αποτελέσματα (Νιου Τζέρσεϊ, Νιου Μέξικο, Νότια Ντακότα) και προπορεύεται στην Καλιφόρνια. Ο Σάντερς επικράτησε σε Βόρεια Ντακότα και Μοντάνα.

Μεταξύ αυτών που προπορεύεται είναι και η Καλιφόρνια, όπου ωστόσο τα exit poll επιφυλάσσονται λέγοντας πως η διαφορά είναι μικρή. Σε κάθε περίπτωση όμως, ήδη από τη νίκη στο Νιου Τζέρσεϊ τη νύχτα προς Τετάρτη, η Κλίντον είχε συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων.

«Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, φτάσαμε σε σημείο ορόσημο» είπε η Κλίντον μετά το αποτέλεσμα του Νιου Τζέρσεϊ. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που μία γυναίκα θα είναι η υποψήφια μεγάλου κόμματος» είπε.

Ανέφερε πως θέλει επίσης να συγχαρεί τον Μπέρνι Σάντερς για την εκστρατεία του -και σημείωσε πως «ξέρω πώς είναι να βάζεις όλη σου την καρδιά σε έναν στόχο και στο τέλος να μην τα καταφέρνεις», δείχνοντας στη δική ήττα το 2008.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, την Χίλαρι Κλίντον «για τη διασφάλιση των απαραίτητων εκλεκτόρων για το χρίσμα των Δημοκρατικών». Η δήλωση πάντως δεν θεωρείται ακόμη επίσημη υποστήριξη του Δημοκρατικού προέδρου στην Κλίντον.

Ο πρόεδρος επικοινώνησε επίσης με τον Μπέρνι Σάντερς και τον «ευχαρίστησε για την ενέργεια που έδωσε» στην εκστρατεία. Ο Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Σάντερς, μετά από αίτημα του δεύτερου.
Newsroom ΔΟΛ