23 Ιουνίου 2016

Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Βουλής για την επέτειο από τα 20 χρόνια του θανάτου του Ανδ. Παπανδρέου


Εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, η έκθεση της Βουλής για την επέτειο από τα 20 χρόνια του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, αλλά και του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση.
Κατά την είσοδό τους στη Βουλή οι τρεις πολιτειακοί παράγοντες συνάντησαν τον στενότατο και έμπιστο συνεργάτη του Ανδ. Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη, με τον οποίο είχαν σύντομη συνομιλία. Στη συνέχεια προχώρησαν στην αίθουσα για να ξεκινήσει η εκδήλωση.
Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιδρύματος Βουλής, Παύλος Σούρλας, αναφέρθηκε στην «εξαιρετική και ασυνήθιστη προσωπικότητα» του Ανδρέα Παπανδρέου. «Ανήκει στους πρωτοπόρους που με τη ζωή και τη δράση του σφράγισαν την σύγχρονη ιστορία του τόπου. Όχι μόνο φίλοι, αλλά και αντίπαλοί του, αναγνωρίζουν ότι επέφερε βαθιές αλλαγές στην κοινωνία και ενέταξε ευρεία στρώματα που αισθάνονταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», υπογράμμισε.
Επισήμανε, επίσης, ότι η απόφαση για την έκθεση «πάρθηκε ομόθυμα από το δ.σ. του Ιδρύματος μετά από πρόταση του μέλους του δ.σ. και πρώην προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου. Η ομοθυμία φανερώνει την βαθιά αναγνώριση της επίδραση του Παπανδρέου στην ζωή και την ιστορία της πατρίδας μας».
Από τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός του πρωθυπουργού, ήταν μόνο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος στάθηκε δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Από την οικογένεια Παπανδρέου ήταν ο πρών πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Παπανδρέου. Επίσης, παρούσα ήταν και η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου.
Στην εκδήλωση βρέθηκαν, επίσης, πολλά ενεργά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ευάγγελος Βενιζέλος, Βεσίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Μανιάτης κ.α.), αλλά και δεκάδες πρώην βουλευτές (Μιχάλης Καρχιμάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Γιάννης Διαμαντίδης, Δημήτρης Λυμπέρης, Χρήστος Μαγκούφης, Κώστας Γείτονας κ.α.).
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι υπουργοί Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Φίλης, Μάρκος Μπόλαρης, καθώς και αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι αντιπρόεδροι της Βουλής Τάσος Κουράκης και Γιώργος Βαρεμένος, καθώς και οι Χρήστος Μπγιάλας, Νεκτάριος Σαντορινιός, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Νίνα Κασιμάτη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κ.α..
Από τη ΝΔ ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, και ο βουλευτής, Δημήτρης Σταμάτης. Ακόμη ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας και ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Παρών ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρωνας Πολύδωρας, ο Μανώλης Γλέζος που ασπάσθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στα εγκαίνια της έκθεσης βρέθηκε, επίσης, και πλήθος κόσμου.

Τα εκθέματα
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στα εκθέματα της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα και ντοκουμέντα που συνδέονται με την προσωπική και πολιτική δράση του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.
Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια παρουσιάζουν τη ζωή και το έργο του ακαδημαϊκού, πολιτικού και πρωθυπουργού που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. 
Η έκθεση, δομημένη χρονολογικά, επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της σκέψης του, του οράματός του, των πολιτικών πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του.
Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και της ΕΡΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, του Μουσείου Μπενάκη, του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, του Κολλεγίου Αθηνών, του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σημίτης», του Πειραματικού Σχολείου και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας κ.ά.
Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016 και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά 09:00-16:00.
Ομαδικές ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 12:00, κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 210 3692429.