24 Ιανουαρίου 2015

Ερευνα: Οι στατίνες βοηθούν τον εγκέφαλο

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι στατίνες κρατούν χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ρυθμίσουν την χοληστερίνη μας. Τώρα μάθαμε ότι ο καθηγητής νευροβιολογίας, ψυχιατρικής και ψυχολογίας, Alcino Silva, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και η ομάδα τους μετά από μια εκτεταμένη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι στατίνες είναι ικανές να αντιστρέψουν τις μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά και ενήλικες.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής σε κάθε 2.500 παιδιά παγκοσμίως πάνω από ένα εξ αυτών γεννιέται με μια γενετική διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο Noonan. Η διαταραχή αυτή προκαλεί την πτώση των βλεφάρων, μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των ματιών από τη συνήθη, περιορισμένη ανάπτυξη, καρδιακές ανωμαλίες και ήπιες μαθησιακές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή όπως σημειώνει ο καθηγητής από το σύνδρομο αυτό επηρεάζονται 1 στους 2.000 ανθρώπους και σχεδόν οι μισοί από αυτούς αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.
Η έρευνα όμως που έκαναν σε ποντίκια προσδιόρισε το μηχανισμό που προκαλεί την ασθένεια, ενώ ανέπτυξαν μια θεραπεία που αντέστρεψε τις επιδράσεις της ασθένειας. Σύμφωνα με τον καθηγητή οι στατίνες αντέστρεψαν τις μαθησιακές ελλείψεις που προκαλούνται γεγονός που θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει πολλά άτομα με εγκεφαλικές αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες.
ναυτεμπορικη