31 Ιανουαρίου 2015

Διεθνής Τύπος: «Τρόικα τέλος λέει η Ελλάδα, οργισμένος ο Ντέισλμπλουμ»


Την ευθεία απόρριψη από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της συνέχισης του προγράμματος διάσωσης το οποίο έχουν εκπονήσει οι δανειστές, αλλά και την αμηχανία που επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντέισλμπλουμ, σχολιάζουν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η ανταποκρίτρια του βρετανικού Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, η οποία παρευρέθηκε στη συνέντευξη των δύο ανδρών, σημείωσε ότι «πρόκειται για πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση, όταν ο Βαρουφάκης έκανε την αναφορά στην τρόικα. Ο Ολλανδός έδειξε οργισμένος, έσκυψε και ψιθύρισε στο αυτί του Βαρουφάκη, με τον τελευταίο να μην απαντά».
Συμπληρώνει μάλιστα ότι στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ακούστηκαν πίσω της να αναφωνούν «Ω Θεέ μου» και «μήπως ήλθε η ώρα να φτιάχνουμε τις βαλίτσες μας;». Ένιωθε κανείς τον ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα, καταλήγει η κ. Σμιθ.
Την αποστροφή του λόγου του κ. Βαρουφάκη περί «σαθρής - στη δομή της - τρόικας» έχει επιλέξει ως τίτλο στο ρεπορτάζ της η γαλλική Le Monde.
Το πρακτορείο Reuters, από την πλευρά του, εστιάζει στη δήλωση του κ. Ντέισελμπλουμ ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήμα μπροστά, καθώς και στην υπόμνηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει ανειλημμένες δεσμεύσεις ετών.
«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει πλέον την τρόικα ως συνομιλητή», αναφέρει στον κεντρικό τίτλο του ιστοτόπου της η ισπανική εφημερίδα El País.
Στο ίδιο σημείο εστιάζει και το BBC, σημειώνοντας: «Βαρουφάκης: Τέλος οι συνομιλίες για το χρέος με την τρόικα Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ».
Για σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και ηγεσίας του Eurogroup κάνει λόγο τέλος το γερμανικό περιοδικόSpiegel, κάνοντας λόγο για «διακήρυξη της ελληνικής κυβέρνησης περί λήξης της συνεργασίας με την τρόικα».