26 Ιανουαρίου 2015

Ιστορική χειροτονία της πρώτης γυναίκας επισκόπου στην Αγγλικανική ΕκκλησίαΙστορική χειροτονία της πρώτης γυναίκας επισκόπου στην Αγγλικανική Εκκλησία

Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτόνησε τη Δευτέρα στον καθεδρικό ναό του Γιορκ την πρώτη γυναίκα επίσκοπο, στη διάρκεια ιστορικής τελετής που πραγματοποιείται 20 χρόνια μετά τις πρώτες χειροτονίες γυναικών ιερέων.

Η αιδεσιμότατη Λίμπι Λέιν -το πλήρες όνομά της είναι Ελίζαμπεθ Τζέιν Χόλντεν Λέιν- είχε οριστεί τον Δεκέμβριο για τον επισκοπικό θώκο που δίνεται πρώτη φορά σε γυναίκα ιερέα από την ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας το 1534 από τον βασιλιά Ερρίκος Η'.

Οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ, σαξοφωνίστρια και με έντονη την αίσθηση του χιούμορ και του καθήκοντος, η πρώτη γυναίκα επίσκοπος θα ασκήσει τα καθήκοντά της στο Στόκπορτ, την αποβιομηχανοποιημένη πόλη του Ευρύτερου Μάντσεστερ στη βορειοδυτική Αγγλία.

Από το 2007 η 48χρονη Λίμπι Λέιν, παντρεμένη με κληρικό με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, ιερουργούσε ως εφημέριος στην επισκοπή του Τσέστερ, στην ίδια περιοχή.

Η χειροτονία της, που τελέστηκε στο μεγαλύτερο κτίριο γοτθικού ρυθμού της Βόρειας Ευρώπης, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής ύστερα από αιώνες ανδροκρατούμενης ιεραρχίας στον κλήρο.

Όσοι μάχονταν για μια μεγαλύτερη θέση των γυναικών στην Αγγλικανική Εκκλησία ανέμεναν εδώ και καιρό τη χειροτονία αυτή. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν ήδη κάνει αυτό το βήμα.

Ωστόσο αυτή η πρώτη χειροτονία γυναίκας επισκόπου βρίσκει αντίθετη μια συντηρητική πλευρά του κλήρου που συνεχίζει να εκδηλώνει την επιφυλακτικότητά του στην άνοδο των γυναικών σε αυτό το επίπεδο θέσεων ευθύνης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό