26 Ιανουαρίου 2015

H συναρπαστική ζωή του Ντέμη Ρούσσου: Πούλησε εκατομμύρια δίσκους, πάλεψε με την κατάθλιψη και βρέθηκε όμηρος σε αεροπειρατεία

paidi

Ο Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος, γνωστός ως Ντέμης πούλησε στη διάρκεια της καριέρας του πάνω από 60 εκατομμύρια δίσκους. Ήταν ένας από τους διασημότερους Έλληνες καλλιτέχνες διεθνώς. Γνωστός για το πληθωρικό του στυλ και την υπέροχη φωνή του, ο Ρούσσος ταυτίστηκε με ένα μάλλον ανάλαφρο είδος μουσικής, πάρα το γεγονός ότι ειδικά στην αρχή της καριέρας του ήταν ένας εξαιρετικά σημαντικός καλλιττέχνης.
Από την Αλεξάνδρεια στην Αθήνα
demis roussos
Ο Ντέμης Ρούσσος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, γιος του εύπορου μηχανικού Γιώργου Ρούσσου και της Όλγας. Όπως οι περισσότεροι Έλληνες Αιγυπτιώτες εγκατέλειψαν την Αίγυπτο υπό το καθεστώς του Νάσερ έχοντας χάσει όλη τους την περιουσία. Η οικογένεια Ρούσσου έφτασε στην Αθήνα το 1961. «Άκουγα πάρα πολύ το Motown label, Ray Charles, Otis Redding, Nina Simone, Wilson Pickett, όλο το soul ρεπερτόριο. Την ίδια εποχή, μιας και δεν υπήρχαν ακόμη ντισκοτέκ, ο κόσμος άκουγε τη μοντέρνα μουσική των συγκροτημάτων. Μέσα σ’ αυτά ήμουν κι εγώ! Το πρώτο συγκρότημα που έφτιαξα προσωπικά ήταν οι Idols, αν και μετά στράφηκα σε άλλα που παίζανε πιο πολύ soul και blues! Αυτό το ρεπερτόριο τραγουδούσα μαζί με Animals και James Brown και έπαιζα μπάσο – κιθάρα επίσης!» είχε πει σε μια συνέντευξή του στον Αντώνη Μποσκοϊτη.
H διεθνής καριέρα και ο Σαλβαντόρ Νταλί
Το 1967 μπήκε στην μπάντα Aphrodite's Child, με το Βαγγέλη Παπαθανασίου και το Λουκά Σιδερά. Αποφάσισαν να κάνουν διεθνή καριέρα και κάπως έτσι βρέθηκαν το 1968 στο Παρίσι όπου υπέγραψαν με τη Mercury Records.Tο πρώτο τους άλμπουμEnd of the World πούλησε 9 εκ. αντίτυπα ενώ τα singles Εnd of the World και Rain and Tears έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που τους συνέκριναν με τους Procol Harum ενώ σύντομα βρέθηκαν να κάνουν παρέα μέχρι και με το Σαλβαντόρ Νταλί.
«Μας αποκαλούσε ''Οι Ερμαφρόδιτοι'', σέρνοντας πολύ το ρο με τη χαρακτηριστική φωνή του! Ερχόταν στο σπίτι που μέναμε όλοι μαζί κι έφερνε μαζί του μια λεκάνη τουαλέτας, άνοιγε το καπάκι και καθόταν! Θεότρελος γνήσιος σουρεαλιστής και μεγάλο genius!» είχε πει στον Αντώνη Mποσκοΐτη.
Έβγαλαν και δεύτερο άλμπουμ και οι επιτυχίες συνέχισαν να έρχονται – υπολογίζεται ότι μέχρι να διαλυθούν οι Aphrodite’s Child έκαναν πάνω από 239 τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Παρά την επιτυχία τους το συγκρότημα διαλύθηκε σχετικά σύντομα. Το τελευταίο τους άλμπουμ που θεωρείται κλασσικό για την ιστορία της progressive ροκ το 666, βασισμένο το κείμενα της Αποκάλυψης του Ιωάννη κυκλοφόρησε το 1972, πούλησε 20 εκατομμύρια δίσκους κι έβγαλε εξαιρετικές επιτυχίες. Παρ’ όλα αυτά η μπάντα διαλύθηκε - ο Βαγγέλης Παπαθανασίου επιθυμούσε να κάνει σόλο καριέρα. To διπλό άμπουμ παραμένει ένα ψυχεδελικό αριστούργημα.
1970 - Τα χρόνια της «Ρομαντικής μεσογειακής μουσικής»
Το 1971 ο Ρουσσος ξεκίνησε την καριέρα του με το τραγούδι «We Shall Dance». Πούλησε εκατομμύρια δίσκους ηχογραφώντας τραγούδια που ο ίδιος αποκάλεσε χρόνια αργότερα «ρομαντική Μεσογειακή μουσική για ανθρώπους που θέλουν να πάνε διακοπές»
Στη δεκαετία του ’70 έβγαζε το ένα χιτ μετά το άλλο πουλώντας όσο λίγοι καλλιτέχνες στην Ευρώπη- βγάζοντας πάνω από 12 άλμπουμ σε 10 χρόνια.''Forever And Ever", "My Friend The Wind", "My Reason", "Velvet Mornings", "Goodbye My Love, Goodbye", "Someday Somewhere" and "Lovely Lady Of Arcadia”.
«Δε θα έλεγα ότι η ελαφρά αυτή μουσική με αντιπροσώπευε 100%, ούτε όμως μπορώ να την αγνοήσω. Είναι σα να αγνοείς πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους που αγόρασαν το δίσκο σου, με καταλαβαίνετε;» είχε πει στην ίδια συνέντευξη.
Δεκαετία του '80 - Παλεύοντας με την κλινική κατάθλιψη
Η δεκαετία του ’80 ήταν κάπως πιο δύσκολη για τον Ρούσσο που βρέθηκε να παλεύει με την κατάθλιψη. Ήθελε να σκεφτεί τα επόμενα του βήματα.
Το πιο ενδιαφέρον τραγουδι που έκανε αυτήν την περίοδο ήταν το ''Tales of The Future'' στo soundtrack του Βαγγέλη Παπαθανασίου για το Blade Runner.
1985 - Όμηρος στην πτήση της ΤWA 847
H ζωή του Ντέμη Ρούσσου άλλαξε ριζικά όταν βρέθηκε όμηρος στην αεροπειρατεία της TWA σε μια πτήση που πετούσε από την Αθήνα στη Ρώμη. Η εμπειρία ήταν τραυματική αλλά ο Ρούσσος μετά τη λήξη της αεροπειρατίας ξαναγύρισε στη μουσική. Συνέχισε να ηχογραφεί με διαφορετικά αποτέλεσματα μέχρι το θάνατο του. Επανήλθε το 1993 με το ''Insight'' (γνωστό και ως Morning has Broken) και συνεργάστηκε με την ολλανδική εταιρεία BR Music για την παραγωγή των δίσκων Immortel, Serenade και In Holland.
Συνεχίζοντας τις ηχογραφήσεις και τις περιοδείες, την άνοιξη του 2002 έκανε μια επιτυχημένη περιοδεία στην Αγγλία. Τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο Πανόραμα Βούλας. Είναι άγνωστο πόσους γάμους έχει κάνει μέχρι τώρα- πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν 2 ενώ άλλα 4.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αφήνει πίσω του τα δύο παιδιά του την Emily και τον Cyril.
aphrodites child
huffingtonpost.gr